Mozaic roman antic descoperit în Toscana
Arheologiiitalieni au descoperit într-un sat din Toscana un mozaic antic roman. Acesta a fost găsit pe o proprietate privată, de la marginea Toscanei. Mozaicul are dimensiuni foarte mari, el pavând podeaua unei case romane care a rezistat de la începutul secolului I până în secolul al VI-lea.
Mozaicul este compus din două tipuri de decorare. Primul, ce datează de la jumătatea secolului al IV-lea şi are un model geometric, înconjurat cu motive florale, iar cel de al doilea, din secolul al V-lea, este format din mai multe octogoane, decorate cu animale, flori, dar şi busturi masculine. „Dovezi ale existenţei casei romane au fost descoperite din 1983, când muncitori care săpau la o livadă au descoeprit bucăţi negre şi albe de mozaic, dar cel mai interesant lucru a fost o inscripţie care menţiona numele unuia dintre proprietarii complexului.”, a declarat Lorella Alderighi. Inscripţia se referă la Vettius Agorius Praetextatus, unul dintre cei mai cunoscuţi guvernatori păgâni de la sfârşitul secolului al IV-lea. El provenea dintr-o familie de viţă nobilă, cu tradiţie, şi a murit în anul 384, în timp ce ocupa funcţia de prefect pretorian la curtea împăratului Valentinian al II-lea.
Construit în secolul I, complexul din provincia Capraia e Limite şi-a trăit anii de glorie în secolul al IV-lea, când Vettius l-a reconstruit după noile standarde. La începutul secolului al VI-lea, complexul a fost total abandonat.
Săpăturile arheologice din 2013 au scos la lumină un mozaic oval, care redă o scenă de vânătoare şi datează din cea de-a doua jumătate a secolului al IV-lea. Din cauza lipsei de fonduri şi a unor probleme în privinţa actelor, mozaicul a fost acoperit destul de repede. Acest lucru nu a dus însă decât la noi investigaţii arheologice. „Noi credem că podeaua se întinde mai departe de atât.”, spun arheologii. Excavările de mai târziu aveau să demonstreze cercetătorilor că aveau dreptate. Două părţi de mozaic au fost descoperite. Cea mai veche este formată din model geometric, încadrat cu decoraţiuni roşii cu acant şi frunze de viţă de vie, în culori variate, cu nuanţe de gri, negru şi albastru. Cealaltă parte este compusă din scene cu animale, flori, şi modele geometrice. Într-un octogon, este reprezentat bustul unui bărbat, care are ochii mari şi tunică. „Nu credem că este un portret, ci doar o simplă decoraţie.”, spune Alderighi.
După spusele arheologilor, porţiunea cercetată a complexului are o formă hexagonală, cu încăperi care dau într-un hol central. Ei estimează că mărimea podelei acoperite cu mozaic este de 300 de metri pătraţi, iar ei nereuşind să descopere până acum decât a opta parte din ea.
Din păcate, o mare parte din mozaic este îngropată sub reziduuri industriale. Cu toate acestea, arheologii speră ca opera de artă să rămână intactă, dar este destul de puţin posibil că aceasta va fi scoasă de sub pământ în viitorul apropiat.
Sursa:news.discovery.com