harta U jpg

Moscova respinge planul de pace propus de Italia. Medvedev: „O ameninţare la adresa Rusiei”

📁 Istorie recentă
🗓️ 24 mai 2022

Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, fostul şef de stat Dmitri Medvedev, se opune planului de pace în Ucraina propus de Italia, relatează adevarul.ro.

Într-un mesaj publicat pe Telegram, Medvedev susţine că propunerile Italiei „nu sunt pregătite de diplomaţi, ci de politologi locali care au citit o mulţime de ziare occidentale şi operează doar cu falsuri ucrainene”.

Planurile ar fi „bune dacă ar fi vorba de pregătirea unor opţiuni care să ţină seama cumva de realităţi”, scrie fostul preşedinte al Rusiei.

El se arată deranjat de faptul că Ucraina ar putea deveni într-o zi membră a Uniunii Europene. De asemenea, refuză conceptul de autonomie pentru Donbas, calificând drept „prostii” orice propuneri ca această regiune să rămână în cadrul Ucrainei. În plus, se opune categoric unui acord cu privire la Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Punerea în discuţie a statutului Crimeei este „o ameninţare la adresa integrităţii teritoriale a Rusiei şi un pretext pentru declanşarea unui război cu drepturi depline”, susţine Medvedev. „Nu există şi nu va exista niciodată o forţă politică în Rusia care ar fi de acord să discute despre soarta Crimeei. Ar fi doar o trădare naţională”, insistă fostul preşedinte rus. Italia a prezentat la ONU un plan pentru „facilitarea dialogului etapizat” între Rusia şi Ucraina.

Planul propune patru faze, începând cu o încetare a focului sub monitorizarea ONU şi continuând cu un acord asupra statutului Ucrainei în relaţia cu NATO şi Uniunea Europeană. Al treilea pas ar fi soluţionarea chestiunilor teritoriale, inclusiv cu privire la Crimeea şi Donbas, ajungând în final la un nou acord de securitate în Europa.

Mai multe pentru tine...