Morminte descoperite în nordul Chinei dovedesc existenţa legendarului împărat Yao
Un ansamblu de 215 morminte descoperite în nordul Chinei dovedeşte, potrivit arheologilor, că locul unde se află astăzi oraşul Linfen a fost capitala împăraţilor Yao şi Shun, ceea ce ar demonstra existenţa acestor doi conducători, consideraţi în mod tradiţional o legendă.
Vechimea siturilor funerare descoperite în provincia Shanxi se întinde din neolitic până la dinastia Qing (1644-1911) şi au fost recuperate aproximativ 1.400 de obiecte funerare din bronz, fier şi lut, relevă miercuri ziarul oficial Global Times.
Cele mai vechi dinastii reprezentate în situl arheologic includ perioadele de Primăvară şi Toamnă (770-476 î.Hr.), Song (960-1279) şi Jin (1115-1234).
Piesele despre care experţii cred că demonstrează existenţa împăraţilor Yao şi Shun sunt fragmente care datează din perioada Regatelor Războinice (475-221 î.Hr.) cu gravuri de caractere chinezeşti care înseamnă „oraş” şi „rege”, precum şi altele legate de numele „Pingyang”, sub care era cunoscut înainte oraşul Linfen, unde se află Templul şi Mausoleul Yao.
Din legendă, în poveste reală
„Dacă vom continua să dovedim cu probe materiale că vechiul Pingyang a existat, atunci povestea lui Yao şi Shun se va schimba dintr-o legendă într-o perioadă istorică reală”, a declarat arheologul Xue Riming, arată surse citate de Agerpres.
Potrivit cercetătorului, situl arheologic funerar, unde lucrările au început în urmă cu trei ani, dovedeşte "continuitatea istorică" a acestui loc, care este înconjurat şi de alte situri de mare importanţă arheologică, cum ar fi Taosi, cu peste 4.000 de ani de istorie.
Istoriografia tradiţională chineză îl plasează pe împăratul Yao iniţial în provincia Hebei, vecină cu Shanxi, dar consideră că acesta a migrat ulterior spre sud la Pingyang, unde şi-a stabilit capitala şi a exercitat o domnie pe care multe legende confucianiste o laudă ca model de moralitate şi generozitate.
Legenda domnitorului Yao
Conform legendei, Yao a devenit domnitor la vârsta 20 și a murit la 119 ani, când a trecut la tronul Marii Shun, cărora le-a dat două fiice ale sale în căsătorie.
Din contribuțiile sale, Yao se spune că a inventat jocul de Go, conform relatărilor ca o distracție pentru fiul său Danzhu. După trei ani de doliu cutumiar perioada de după moartea lui Yao, Shun numește pe Danzhu ca domnitor, dar oamenii recunosc ca moștenitor legitim numai pe Shun, scrie Wikipedia.
Analele Bamboo oferă o altă poveste. Conform acesteia, Shun se răzvrătește și întemnițează pe Yao și acesta este lăsat să moară. Danzhu este exilat și mai târziu învins de Shun.