
Mormântul unui faraon încă neidentificat, descoperit în apropiere de Abydos
O mare cameră mortuară din calcar, cu o vechime de aproximativ 3.600 de ani, datând dintr-o perioadă tulbure din istoria Egiptului Antic, a fost descoperită în apropierea orașului Abydos.
Camera mortuară aparține unui faraon încă neidentificat. Descoperirea acestui mormânt la adâncimea de 7 metri sub necropola antică de la Muntele lui Anubis a fost anunțată de Muzeul Universității din Pennsylvania și de către arheologi egipteni. Acesta este cel de-al doilea mormânt regal antic descoperit în acest an în Egipt, informează Agerpres.
Camera mortuară descoperită în ianuarie la Abydos, un oraș important în Egiptul antic, aflat la aproximativ 10 km de apele Nilului, este goală - probabil fiind jefuită în urmă cu mult timp de hoți de morminte. Numele faraonului ce a fost odată îngropat acolo a fost inițial scris în hieroglife pe cărămizile tencuite de la intrarea în cameră, alături de scene pictate înfățișându-le pe zeițele surori Isis și Nephthys.
„Numele său a fost inscripționat dar nu a supraviețuit distrugerilor produse de hoții de morminte. Ar putea fi vorba de unul dintre faraonii Senaiib sau Paentjeni, cunoscuți de pe alte monumente din Abydos - care au condus în această regiune - dar ale căror morminte nu au fost găsite”, precizează lui Josef Wegner, profesor de arheologie egipteană de la Universitatea din Pennsylvania, unul dintre coordonatorii săpăturilor arheologice din acest sit.
Mormântul datează din A Doua Perioadă Intermediară a Egiptului, între anii 1640 - 1540 î.Hr., perioadă care marchează trecerea de la epoca Regatului de Mijloc la epoca Noului Regat, epocă de apogeu a puterii faraonilor.
Mormântul regelui neidentificat este construit în cadrul necropolei extinse a puternicului faraon Neferhotep I. Arhitectura sa face conexiunea între mormintele Regatului de Mijloc timpuriu și mormintele regale ale celei de-a Doua Perioade Intermediare, conform lui Wegner.
Foto sus: Templul lui Ramses al II-lea de la Abydos (© Olaf Tausch / Wikimedia Commons)
Mai multe pentru tine...