descoperire jpg

Mormânt vechi de 2.500 de ani, descoperit într-o pădure din Neamţ / FOTO

📁 Preistorie
Autor: Dan Sofronia
🗓️ 29 iulie 2022

O echipă de arheologi de la Compexul Muzeal Naţional Neamţ a descoperit într-un tumul dintr-o pădure un mormânt de incineraţie, vechi de 2.500 de ani.

Râvna unor arheologi de la Complexul Muzeal Naţional Neamţ în a scoate la lumină artefacte sau relicve vechi de mii de ani a fost, iarăşi, încununată de succes. Pe la mijlocul acestei luni, ei şi-au îndreptat atenţia spre unul dintre tumulii aflaţi într-o pădure din comuna Dobreni, iar cercetarea arheologică avea să aibă rezultate.   

Despre existenţa tumulilor (movile funerare de pământ) în respectivul loc se ştia, astfel că echipa formată din patru specialişti de la instituţia menţionată a decis să facă un „dignostic arheologic“, urmând să stabilească dacă ceea ce era o ipoteză, sunt sau nu morminte tumulare acolo, se confirmă sau nu.   

În primele două zile în care s-au efectuat săpături susţinute nu au apărut rezultate spectaculoase, părând că nici vorbă de o necropolă tumulară sub ridicătura înaltă de jumătate de metru şi lată de circa opt-nouă metri. Lucrurile s-au schimbat în a treia zi, când au fost obţinute date despre perioada când a fost utilizat tumulul.

Obiect de podoabă din bronz (foto: Vasile Diaconu)
Obiect de podoabă din bronz (foto: Vasile Diaconu)

„În a treia zi au apărut şi rezultate interesante. În mod cert avem de a face cu un mormânt de incineraţie, cel mai probabil al unei femei, în care am găsit obiecte de podoabă din bronz, care pot fi datate la jumătatea mileniului I a. Chr. Îi mulţumesc lui Alex, Ionuţ şi Cristi pentru tot efortul depus ca să ducem la bun sfârşit această cercetare“, a precizat Vasile Diaconu, coordonatorul cercetărilor.

O locuinţă veche de 6.500 de ani 

Concret, în groapa de dimensiuni mari s-a găsit un vas de lut, slab conservat, resturi umane arse, lângă care erau trei piese de bronz şi trei mărgele din chihlimbar. Dr. Vasile Diaconu, care este şi membru în Comisia Naţinală de Arheologie, afirmă că încă nu se ştie dacă tumulul poate fi atribuit unei populaţiei locale, sau trebuie pus în legătură cu populaţii alogene.   

Arheologul a mai declarat că este cert faptul că-i o descoperire importantă, în ultimii 30 de ani pe teritoriul judeţului Neamţ nemaifiind cercetaţi tumuli. Concluzii pertinente despre cele găsite vor putea fi formulate după restaurarea pieselor de metal şi ceramică, lucru care se va face în laboratoarele Complexului Muzeal Naţional Neamţ.

Vas de lut descoperit în tumul (foto: Vasile Diaconu)
Vas de lut descoperit în tumul (foto: Vasile Diaconu)

Specialiştii spun că este surprinzătoare prezenţa acelor capete de ace în formă de elice, pentru că sunt piese rare la răsărit de Carpaţi şi că, până acum, în Neamţ, nu se cunosc astfel de descoperiri. Vasile Diaconu conduce şi lucrările unui şantier arheologic la Topoliţa. În 2017, o echipă germană a realizat o scanare geofizică a aşezării, studiul indicând că în perimetrul sitului ar putea să existe „ruinele“ unui sat preistoric.   

Acum doi ani s-a reuşit scoaterea la lumină a unei locuinţe vechi de 6.500 de ani, cu o suprafaţă de 16 metri pătraţi. În perimetrul ei au fost descoperite mai multe obiecte (unelte de piatră, fragmente de vase, oase de animale) şi statuete de lut ars, legate de credinţele acelor vremuri, înfăţişând personaje feminine, expresie a unor divinităţi preistorice. Munca pe şantier continuă şi în această vară.

Sursa: adevarul.ro