descoperire jpg

Mormânt vechi de 2.500 de ani, descoperit într-o pădure din Neamţ / FOTO

­čôü Preistorie
Autor: Dan Sofronia
­čŚô´ŞĆ 29 iulie 2022

O echipă de arheologi de la Compexul Muzeal Naţional Neamţ a descoperit într-un tumul dintr-o pădure un mormânt de incineraţie, vechi de 2.500 de ani.

R├óvna unor arheologi de la Complexul Muzeal Na┼úional Neam┼ú ├«n a scoate la lumin─â artefacte sau relicve vechi de mii de ani a fost, iar─â┼či, ├«ncununat─â de succes. Pe la mijlocul acestei luni, ei ┼či-au ├«ndreptat aten┼úia spre unul dintre tumulii afla┼úi ├«ntr-o p─âdure din comuna Dobreni, iar cercetarea arheologic─â avea s─â aib─â rezultate.   

Despre existen┼úa tumulilor (movile funerare de p─âm├ónt) ├«n respectivul loc se ┼čtia, astfel c─â echipa format─â din patru speciali┼čti de la institu┼úia men┼úionat─â a decis s─â fac─â un ÔÇ×dignostic arheologicÔÇť, urm├ónd s─â stabileasc─â dac─â ceea ce era o ipotez─â, sunt sau nu morminte tumulare acolo, se confirm─â sau nu.   

├Än primele dou─â zile ├«n care s-au efectuat s─âp─âturi sus┼úinute nu au ap─ârut rezultate spectaculoase, p─âr├ónd c─â nici vorb─â de o necropol─â tumular─â sub ridic─âtura ├«nalt─â de jum─âtate de metru ┼či lat─â de circa opt-nou─â metri. Lucrurile s-au schimbat ├«n a treia zi, c├ónd au fost ob┼úinute date despre perioada c├ónd a fost utilizat tumulul.

image
Obiect de podoab─â din bronz (foto: Vasile Diaconu)

ÔÇ×├Än a treia zi au ap─ârut ┼či rezultate interesante. ├Än mod cert avem de a face cu un morm├ónt de incinera┼úie, cel mai probabil al unei femei, ├«n care am g─âsit obiecte de podoab─â din bronz, care pot fi datate la jum─âtatea mileniului I a. Chr. ├Äi mul┼úumesc lui Alex, Ionu┼ú ┼či Cristi pentru tot efortul depus ca s─â ducem la bun sf├ór┼čit aceast─â cercetareÔÇť, a precizat Vasile Diaconu, coordonatorul cercet─ârilor.

O locuin┼ú─â veche de 6.500 de ani 

Concret, ├«n groapa de dimensiuni mari s-a g─âsit un vas de lut, slab conservat, resturi umane arse, l├óng─â care erau trei piese de bronz ┼či trei m─ârgele din chihlimbar. Dr. Vasile Diaconu, care este ┼či membru ├«n Comisia Na┼úinal─â de Arheologie, afirm─â c─â ├«nc─â nu se ┼čtie dac─â tumulul poate fi atribuit unei popula┼úiei locale, sau trebuie pus ├«n leg─âtur─â cu popula┼úii alogene.   

Arheologul a mai declarat c─â este cert faptul c─â-i o descoperire important─â, ├«n ultimii 30 de ani pe teritoriul jude┼úului Neam┼ú nemaifiind cerceta┼úi tumuli. Concluzii pertinente despre cele g─âsite vor putea fi formulate dup─â restaurarea pieselor de metal ┼či ceramic─â, lucru care se va face ├«n laboratoarele Complexului Muzeal Na┼úional Neam┼ú.

image
Vas de lut descoperit în tumul (foto: Vasile Diaconu)

Speciali┼čtii spun c─â este surprinz─âtoare prezen┼úa acelor capete de ace ├«n form─â de elice, pentru c─â sunt piese rare la r─âs─ârit de Carpa┼úi ┼či c─â, p├ón─â acum, ├«n Neam┼ú, nu se cunosc astfel de descoperiri. Vasile Diaconu conduce ┼či lucr─ârile unui ┼čantier arheologic la Topoli┼úa. ├Än 2017, o echip─â german─â a realizat o scanare geofizic─â a a┼čez─ârii, studiul indic├ónd c─â ├«n perimetrul sitului ar putea s─â existe ÔÇ×ruineleÔÇť unui sat preistoric.   

Acum doi ani s-a reu┼čit scoaterea la lumin─â a unei locuin┼úe vechi de 6.500 de ani, cu o suprafa┼ú─â de 16 metri p─âtra┼úi. ├Än perimetrul ei au fost descoperite mai multe obiecte (unelte de piatr─â, fragmente de vase, oase de animale) ┼či statuete de lut ars, legate de credin┼úele acelor vremuri, ├«nf─â┼úi┼č├ónd personaje feminine, expresie a unor divinit─â┼úi preistorice. Munca pe ┼čantier continu─â ┼či ├«n aceast─â var─â.

Sursa: adevarul.ro