«Monumentele Marelui Război»: Monumentul eroilor din Popeşti Leordeni, judeţul Ilfov/ FOTO jpeg

«Monumentele Marelui Război»: Monumentul eroilor din Popeşti-Leordeni, judeţul Ilfov/ FOTO

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 14 august 2017

Ion Parapuf ne-a trimis nu numai imagini ale Monumentului Eroilor căzuţi în timpul Marelui Război, din Popeşti-Leordeni, ci şi o poveste interesantă a familiei sale. 

"Pe lateralele monumentului se află aplicate două plăci din marmură cu numele soldaților decedați în acest război. Eu am doi străbuni care au murit pe front. Este vorba despre bunicul matern al tatălui meu, Petre Fr.(Francisc) Gheorghe, și bunicul patern al mamei mele Marcu Lalciu. Ambele nume sunt în a treia fotografie. Ambii au murit, în 1916, pe frontul din Bulgaria, presupun că în bătălia de la Turtucaia. Cunosc doar împrejurarea morții bunicului mamei mele, Marcu Lalciu. Aceasta a fost povestită de către un camarad, și consătean, la revenirea din război. Acest martor a povestit că străbunicul meu era desemnat să observe mișcările inamicului iar în momentul în care a ridicat capul din tranșee, s-a întâmplat, ca tocmai atunci, să cadă și un proiectil în apropiere. Explozia proiectilului, practic, l-a decapitat pe străbunicul meu. Ceea ce mai știu, din discuții între bunicii mei, ale bunicilor mei cu alte persoane mai în vârstă decât ei, pe care le auzeam, în perioada copilăriei mele, este că o parte a acestor Eroi au luptat și în al doilea Război Balcanic(1913). Știți care-i paradoxul acestor situații? Majoritatea Eroilor din Popești-Leordeni, morți în Marele Război ( unii dintre aceștia participanți și în Campania din 1913) din cei înscriși pe plăcile de marmură a monumentului, sunt de naționalitate BULGARĂ. Acești bulgari pavlicheni și-au dat viața pentru Regatul României. Ei au luptat împotriva rudelor lor, din Bulgaria. Asemenea românilor din armata austro-ungară contra fraților din armata română (Bulgarii din România fac parte din ramura bulgarilor pavlicheni sau pauliceni, considerați eretici de către religia ortodoxă, pentru că nu recunoșteau Sfintele Taine. Ca apoi, în secolul al XIV-lea, să fie convertiți la confesiunea romano-catolică. Acești bulgari pavlicheni au plecat din zona Nikopole, Belene, Ciprovăț, după anul 1700. În România pot fi regăsiți în zona Banatului și în jurul Bucureștiului, unde au ajuns pe la 1830) .

"Ieași, Ieași, ză dui drugu"- ,,mănâncă, mănâncă, va veni și altul"

Pentru că tot am vorbit și de Războiul din 1913, vă povestesc, ca anecdotică, ceea ce mai auzeam pe când eram copil. Se povestea că străbunii mei bulgari, cei din Popești-Leordeni, participanți la război, au ajuns cu campania războiului și în zona Nikopole,de unde proveneau, și unde, încă, mai aveau rude (aici fac mențiunea că relațiile de rudenie dintre cei din Bulgaria și cei din România au ținut și în perioda comunistă). Și dacă tot erau în zonă trebuiau să-și viziteze rudele. Cei câtiva soldați bulgari pavlicheni, însoțitți și de câțiva soldați români, au ajuns la rudele lor. Aceste rude i-au invitat la masă, și-i îndemnau să mănânce că vor urma să le mai aducă și alte feluri de mâncare. Acum vă scriu în limba română exprimarea din bulgara veche, vorbită: ,, Ieași, Ieași, ză dui drugu"- ,,mănâncă, mănâncă, va veni și altul". La auzul acestei expresii, soldații români înțelegeau că trebuie iasă din casă că de nu, îi vor goni cu drugul de fier. Dar, erau liniștiți de către camarazii lor, bulgari, că practic nu este nici un pericol. Recunosc că, această banală povestioară, stârnea râsete în grupul de bulgari pavlicheni, ori de câte ori era repovestită. Inclusiv pe mine, copil fiind, mă amuza. " (Ion Parapuf)

1 SAM 0790 2 JPG jpeg
1 SAM 0791 JPG jpeg
1 SAM 0792 JPG jpeg
1 SAM 0796 1 JPG jpeg
1 SAM 0798 2 JPG jpeg

Să nu ne uităm EROII! Vă rugăm să fotografiați monumentele dedicate Eroilor din Primul Război Mondial din localitatea Dvs., a părinților sau a bunicilor Dvs. și să ne trimiteți fotografiile însoțite de numele localități în care se afla monumentul (dar și alte date despre monument, dacă dispuneți de ele), iar noi vom publica fotografiile pe site-ul www.historia.ro cu semnătura dumneavoastră. Adresa la care puteți trimite fotografiile este: mail.redactia@historia.ro.

Campania ”Monumentele Marelui Război” este realizată de Redacția revistei „Historia” în parteneriat cu Facultatea de Istorie a Universității din București. Coordonatori: Ciprian Stoleru (redactor la revista Historia) și Marius Diaconescu (conferențiar universitar la Facultatea de Istorie a Universității din București).