«Monumentele Marelui Război»: Monumentul eroilor din comuna Bragadiru, județul Teleorman / FOTO jpeg

«Monumentele Marelui Război»: Monumentul eroilor din comuna Bragadiru, județul Teleorman / FOTO

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 1 septembrie 2017

”Așezat în curtea bisericii «Sf. Voievozi», din comuna Bragadiru, Teleorman (ctitorită în 1899 de Nicolae Dumba, proprietarul moșiei Bragadiru, consilier imperial al Împăratului Franz Joseph al Austro - Ungariei), Monumentul Eroilor păstrează vie amintirea tributului impresionant de sănge dat de eroii bragadireni pe Valea Prahovei, pe Jiu, pe Olt, în Dobrogea, la Mărășești, Mărăști sau Oituz, în luptele din războiul de reîntregire a neamului.

Este ridicat la inițiativa preotului Dragne Stănescu, în anul 1929 prin subscripție publică, dar și cu ajutorul substanțial al Societății „Cultul Eroilor”, societate fondată de Regina Maria.

Sfințirea Monumentului s-a făcut la 3 noiembrie 1929 de către preoții Gheorghe Constantinescu și Dragne Stănescu, în prezența unei mulțimi impresionante de săteni, a primarului Stoian Dude și a directorului școlii, învățătorul Gheorghe Rovența.


monument bragadiru teleorman 3 jpg jpeg

Monumentul reprezintă un ostaș român ținând cu mâna dreaptă un drapel ridicat victorios, iar cu mâna stângă arma la picior, totul așezat pe un soclu de piatră.

Pe frontispiciul monumentului sunt înscrise cuvintele :

„Bragadirenii recunoscători către cei cari și-au dat viața apărându-și Patria și Glia strămoșească“.

Pe fiecare din cele patru fețe laterale ale piedestalului pe care este așezat monumentul se află câte o placă de marmură având înscrise numele eroilor bragadireni căzuți în războaiele pentru apărarea gliei strămoșești: 3 eroi în războiul din 1877 (de independență), 4 eroi din 1913 (războiul balcanic) și 175 eroi din 1916-1920 (războiul de reîntregire)” - Valeriu Bazavan, pensionar, născut în comuna Bragadiru, județul Teleorman.

monument bragadiru teleorman 2 jpg jpeg

Foto: Nicolae Riglea

Să nu ne uităm EROII! Vă rugăm să fotografiați monumentele dedicate Eroilor din Primul Război Mondial din localitatea Dvs., a părinților sau a bunicilor Dvs. și să ne trimiteți fotografiile însoțite de numele localități în care se afla monumentul (dar și alte date despre monument, dacă dispuneți de ele), iar noi vom publica fotografiile pe site-ul www.historia.ro cu semnătura dumneavoastră. Adresa la care puteți trimite fotografiile este: mail.redactia@historia.ro.

Campania ”Monumentele Marelui Război” este realizată de Redacția revistei „Historia” în parteneriat cu Facultatea de Istorie a Universității din București. Coordonatori: Ciprian Stoleru (redactor la revista Historia) și Marius Diaconescu (conferențiar universitar la Facultatea de Istorie a Universității din București).