┬źMonumentele Marelui R─âzboi┬╗: Monumentul eroilor din comuna Bragadiru, jude╚Ťul Teleorman / FOTO jpeg

┬źMonumentele Marelui R─âzboi┬╗: Monumentul eroilor din comuna Bragadiru, jude╚Ťul Teleorman / FOTO

­čôü Patrimoniu
Autor: Redac╚Ťia

ÔÇŁA╚Öezat ├«n curtea bisericii ┬źSf. Voievozi┬╗, din comuna Bragadiru, Teleorman (ctitorit─â ├«n 1899 de Nicolae Dumba, proprietarul mo╚Öiei Bragadiru, consilier imperial al ├Ämp─âratului Franz Joseph al Austro - Ungariei), Monumentul Eroilor p─âstreaz─â vie amintirea tributului impresionant de s─ânge dat de eroii bragadireni pe Valea Prahovei, pe Jiu, pe Olt, ├«n Dobrogea, la M─âr─â╚Öe╚Öti, M─âr─â╚Öti sau Oituz, ├«n luptele din r─âzboiul de re├«ntregire a neamului.

Este ridicat la ini╚Ťiativa preotului Dragne St─ânescu, ├«n anul 1929 prin subscrip╚Ťie public─â, dar ╚Öi cu ajutorul substan╚Ťial al Societ─â╚Ťii ÔÇ×Cultul EroilorÔÇŁ, societate fondat─â de Regina Maria.

Sfin╚Ťirea Monumentului s-a f─âcut la 3 noiembrie 1929 de c─âtre preo╚Ťii Gheorghe Constantinescu ╚Öi Dragne St─ânescu, ├«n prezen╚Ťa unei mul╚Ťimi impresionante de s─âteni, a primarului Stoian Dude ╚Öi a directorului ╚Öcolii, ├«nv─â╚Ť─âtorul Gheorghe Roven╚Ťa.


monument bragadiru teleorman 3 jpg jpeg

Monumentul reprezint─â un osta╚Ö rom├ón ╚Ťin├ónd cu m├óna dreapt─â un drapel ridicat victorios, iar cu m├óna st├óng─â arma la picior, totul a╚Öezat pe un soclu de piatr─â.

Pe frontispiciul monumentului sunt înscrise cuvintele :

ÔÇ×Bragadirenii recunosc─âtori c─âtre cei cari ╚Öi-au dat via╚Ťa ap─âr├óndu-╚Öi Patria ╚Öi Glia str─âmo╚Öeasc─âÔÇť.

Pe fiecare din cele patru fe╚Ťe laterale ale piedestalului pe care este a╚Öezat monumentul se afl─â c├óte o plac─â de marmur─â av├ónd ├«nscrise numele eroilor bragadireni c─âzu╚Ťi ├«n r─âzboaiele pentru ap─ârarea gliei str─âmo╚Öe╚Öti: 3 eroi ├«n r─âzboiul din 1877 (de independen╚Ť─â), 4 eroi din 1913 (r─âzboiul balcanic) ╚Öi 175 eroi din 1916-1920 (r─âzboiul de re├«ntregire)ÔÇŁ - Valeriu Bazavan, pensionar, n─âscut ├«n comuna Bragadiru, jude╚Ťul Teleorman.

monument bragadiru teleorman 2 jpg jpeg

Foto: Nicolae Riglea

S─â nu ne uit─âm EROII! V─â rug─âm s─â fotografia╚Ťi monumentele dedicate Eroilor din Primul R─âzboi Mondial din localitatea Dvs., a p─ârin╚Ťilor sau a bunicilor Dvs. ╚Öi s─â ne trimite╚Ťi fotografiile ├«nso╚Ťite de numele localit─â╚Ťi ├«n care se afla monumentul (dar ╚Öi alte date despre monument, dac─â dispune╚Ťi de ele), iar noi vom publica fotografiile pe site-ul www.historia.ro cu semn─âtura dumneavoastr─â. Adresa la care pute╚Ťi trimite fotografiile este: mail.redactia@historia.ro.

Campania ÔÇŁMonumentele Marelui R─âzboiÔÇŁ este realizat─â de Redac╚Ťia revistei ÔÇ×HistoriaÔÇŁ ├«n parteneriat cu Facultatea de Istorie a Universit─â╚Ťii din Bucure╚Öti. Coordonatori: Ciprian Stoleru (redactor la revista Historia) ╚Öi Marius Diaconescu (conferen╚Ťiar universitar la Facultatea de Istorie a Universit─â╚Ťii din Bucure╚Öti).