«Monumentele Marelui Război»: Monumentul eroilor din Valea Lungă Cricov, județul Dâmbovița / FOTO jpeg

«Monumentele Marelui Război»: Monumentul eroilor din Valea Lungă-Cricov, județul Dâmbovița / FOTO

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 8 septembrie 2017

La 1 mai 1938 în comuna Valea Lungă - Cricov, județul Dâmbovița, este dezvelit monumentul eroilor căzuți în războaiele de la 1877, 1913 și 1916 – 1918, construit de profesorul Vasile Blendea, el însuși participant la Marele Război. Vasile Blendea începe stagiul militar în Reg. de infanterie 18 Gorj, de unde este recrutat pentru Școala militară din Botoșani; trimis apoi pe front, sublocotenentul de rezerva Blendea Vasile ia parte activă la luptele de la Mărăști, Valea Putnei, Valea Sușitei și Muncelu.


Monumentul eroilor din Valea Lunga jpg jpeg

Monumentul Eroilor din Valea Lungă Cricov

Monumentul reprezintă doi soldați români, unul căzut într-o parte simbolizând jertfa adusă gliei strămoșești și unul în picioare, victorios, cu pușca într-o mână și o torță în cealaltă mână. Pe cele două plăci de marmură cu dimensiunile de 120 cm x 40 cm aflate pe fațada monumentului, sunt săpate numele eroilor căzuți în cele trei războaie. Între cele două plăci de marmură se găsește o placă de bronz de 59 cm x 44 cm reprezentând stema țării încadrată de doi îngeri sub care este inscripționat: ,,ROMÂNIA ÎN VECI UNITĂ“ – V. Blendea 1938. Fabrica G. Stratima, N. Deciulescu. Deasupra plăcii de bronz se află o altă placă de marmură cu dimensiunile de 59 cm x 20 cm, cu inscripția: ,,EROILOR NOȘTRI MORȚI PENTRU PATRIE ÎN RĂZBOAIELE DE LA 1877 – 1913 ȘI 1916 – 1918“. Sub plăcile de marmură avem o placă de bronz în formă de cruce, reprezentând laurii. Postamentul lateral, spre școala veche are două plăci, una de marmură cu dimensiunile de 65 cm x 39 cm, având inscripția,

”Voi umbre mari,
Pe care vă slăvim
Voi ce-ați păstrat,
Pământul cu nevoi
În ziua-aceasta
Sfântă ne-amintim
Și suntem toți,
Alăturea de voi”


Monumentul eroilor din Valea Lunga 2 jpg jpeg

și una de bronz de 59 cm x 45 cm reprezentând scene de luptă.


Monumentul eroilor din Valea Lunga 3 jpg jpeg

Postamentul lateral, spre școala nouă este reprezentat de o placă de marmură cu dimensiunea de 65 cm x 39 cm, cu inscripția:

”Ostaș ! Soldat necunoscut!
Ce nume-ar fi să te slăvească!
Tu te-ai luptat și ai căzut
Acolo unde te-ai născut
Pe sfânta brazdă părintească


Monumentul eroilor din Valea Lunga 4 jpg jpeg

Ridicat și inaugurat la 1 mai 1938“ și una de bronz reprezentând plecarea soldaților români pe front și despărțirea de cei dragi, cu dimensiunea de 60 cm x 45 cm.

Monumentul eroilor din satul Valea Lungă – Cricov a fost construit din piatră, marmură și bronz, susținut de o platformă cu mai multe trepte, de formă pătrată. Acesta s-a ridicat prin stăruința preotului Policarp Popescu. - Iustin Crăciun


Monumentul eroilor din Valea Lunga 5 jpg jpeg

Foto: Iustin Crăciun

Să nu ne uităm EROII! Vă rugăm să fotografiați monumentele dedicate Eroilor din Primul Război Mondial din localitatea Dvs., a părinților sau a bunicilor Dvs. și să ne trimiteți fotografiile însoțite de numele localități în care se afla monumentul (dar și alte date despre monument, dacă dispuneți de ele), iar noi vom publica fotografiile pe site-ul www.historia.ro cu semnătura dumneavoastră. Adresa la care puteți trimite fotografiile este: mail.redactia@historia.ro.

Campania ”Monumentele Marelui Război” este realizată de Redacția revistei „Historia” în parteneriat cu Facultatea de Istorie a Universității din București. Coordonatori: Ciprian Stoleru (redactor la revista Historia) și Marius Diaconescu (conferențiar universitar la Facultatea de Istorie a Universității din București).