Unelte din piatră cu o vechime de circa 2,9 milioane de ani, descoperite în situl arheologic Nyayanga din Kenya (foto: T.W. Plummer, J.S. Oliver și E. M. Finestone, Homa Peninsula Paleoanthropology Project)

Misterul uneltelor din piatră cu o vechime aproape 3 milioane de ani, descoperite în Kenya

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 13 februarie 2023

Oamenii de știință încearcă să elucideze misterul a 330 de unelte din piatră cu o vechime de circa 2,9 milioane de ani, descoperite în situl arheologic Nyayanga din Kenya, pe malul Lacului Victoria.

Aceste unelte din piatră erau folosite pentru tranșarea animalelor, inclusiv hipopotami, precum și pentru zdrobirea materialelor vegetale în vederea preparării hranei, relatează Agerpres.

Care dintre strămoșii noștri preistorici care populau pământurile africane în vremurile respective au confecționat aceste unelte? Principalul „suspect”, au arătat cercetătorii cu prilejul prezentării descoperirilor, ar putea constitui o surpriză.

Artefactele de la situl Nyayanga reprezintă cele mai vechi exemple cunoscute dintr-un tip de tehnologie a pietrei, denumită Oldowan, un procedeu revoluționar cu ajutorul căreia strămoșii noștri puteau procesa diverse alimente și diversifica alimentele consumate. Au fost găsite trei tipuri de unelte: ciocane din piatră și pietre șlefuite pentru măcinarea plantelor, oaselor și cărnii, precum și lamele ascuțite pentru secționarea cărnii.

Pentru a pune în perspectivă vârsta acestor unelte, specia noastră Homo Sapiens a apărut în urmă cu doar aproximativ 300.000 de ani.

Oamenii de știință au crezut mult timp că uneltele Oldowan sunt limitate la speciile care aparțin genului Homo, grup care include specia noastră și rude apropiate. Dar la Nyayanga nu au fost descoperite fosile ale unor indivizi aparținând genului Homo.

În schimb, au fost descoperiți doi dinți - doi molari solizi - ale unui individ din genul Paranthropus, un indiciu că acest văr preistoric ar putea fi creatorul uneltelor.

Cea mai veche fosilă de Paranthropus

Molarii reprezintă cea mai veche fosilă de Paranthropus, indivizi care se deplasau biped și care combinau caracteristici de la maimuțe și de la oameni, prezentând adaptări pentru masticație intensă inclusiv un craniu cu o muchie osoasă de care erau atașați mușchii puternici ai maxilarului, asemănător gorilelor.

Molari de Paranthropus (foto: S. E. Bailey, Homa Peninsula Paleoanthropology Project)
Molari de Paranthropus (foto: S. E. Bailey, Homa Peninsula Paleoanthropology Project)

„Asocierea dintre uneltele Nyayanga și Paranthropus ar putea redeschide problema creatorului celor mai vechi unelte Oldowan. Poate nu doar indivizi din genul Homo, dar și alte feluri de hominini procesau hrana cu ajutorul tehnologiei Oldowan”, a spus antropologul Thomas Plummer de la Queens College din New York, autor principal al cercetării publicate în revista Science.

Termenul „hominin” se referă la omul modern și la diferite specii considerate umane care au existat în trecutul îndepărtat al planetei, în timp ce termenul „hominid” este mai larg, referindu-se și la toate speciile de umanoizi dispărute, la omul modern dar și la maimuțele antropoide.

Homininii din acele vremuri includeau și indivizi ai genului Australopithecus, cunoscut datorită celebrei fosile încă și mai vechi „Lucy”.

Până acum, cele mai vechi exemple cunoscute de Oldowan datează din urmă cu circa 2,6 milioane de ani și au fost descoperite în Etiopia. Speciile Homo erectus au transportat apoi tehnologia Oldowan până în Georgia și China.

Foto sus: Unelte din piatră cu o vechime de circa 2,9 milioane de ani, descoperite în situl arheologic Nyayanga din Kenya (foto: T.W. Plummer, J.S. Oliver și E. M. Finestone, Homa Peninsula Paleoanthropology Project)