Misterul Stonehenge – adâncit sau aproape de a fi deslușit? Noi descoperiri arheologice în Câmpia Salisbury
Un nou complex arheologic din regiunea Durrinton Walls, Wiltshire, la mică distanță de Stonehenge, s-ar putea dovedi, conform primelor cercetări, cel mai mare monument Neolitic construit în Europa.
Monoliții vechi de aproximativ 4500 de ani, unii măsurând aproximativ 5 metri în lungime, au fost descoperiți îngropați la adâncimi de până la 2 metri. Gruparea în formă de semicerc, utilizată, se pare, în cadrul unor ritualuri, a fost denumită de cercetători „Superhenge”, făcând aluzie la dimensiunile sale. Procedeele moderne folosite au permis identificarea celor aproape 100 de blocuri fără a fi nevoie de excavații, reducând astfel impactul asupra mediului. Deși până în prezent nu au fost scoase la suprafață prin săpături arehologice, se pare că materialele folosite au aceeași proveniență ca a celor de la Stonehenge, fiind gresii tipice pentru Câmpia Salisbury din partea central-sudică a Angliei.
Descoperirile au fost anunțate luni, 7 septembrie, în prima zi a Festivalului Britanic de Știință, organizat de către University of Bradford. Cercetătorul principal Vince Gaffney, din cadrul Universității din Bradford a afirmat pentru BBC că monumentul este probabil unic în lume prin dimensiunile sale, adăugând un nou capitol extrem de important istoriei Stonehenge.
Situl Neolitic Stonehenge ocupă un loc fruntaş între monumentele arheologice ale lumii, noi dovezi fiind aduse frecvent în atenția publică în ultimii ani prin proiectul The Stonehenge Hidden Landscape, al cărui scop este de a descifra misterele megaliților prin procedee geofizice moderne și tehnici de teledetecție precum scanarea laser, scanarea hiperspectrală sau aerofotografierea, utilizate la o scară fără precedent. Proiectul operează sub auspiciile National Trust and English Heritage, constituind o colaborare între Universitaty of Birmingham, Institutul pentru Prospecțiuni Arheologice și Arheologie Virtuală Ludwig Boltzmann din Viena, University of Bradford, University of St Andrews și Departamentul de Management al Solului din cadrul Universității din Gent, Belgia, fiind cel mai mare parteneriat de acest tip.
Rezultatele obținute în cadrul celor cinci ani de cercetări vor fi utilizate în crearea unei hărți arheologice de mare detaliu și a unor modele digitale în scopul reconstituirii „peisajelor invizibile”, constituind astfel baza interpretării simbolurilor utilizate la construirea Stonehenge-ului.
Cercetările continuă în arealul Stonehenge, oamenii de știință urmând a-și concentra atenția în viitorul apropiat asupra sitului Blick Mead, presupus a avea o vechime de cel puțin 9500 de ani.
Surse:BBC, The Guardian, Institutul Ludwig Boltzmann