Misterul picturii «Salvator Mundi». Cel mai scump tablou din lume a fost pictat de Leonardo da Vinci?
Pictura ”Salvator Mundi”, vândută în noiembrie 2017 pentru preţul record de 450 de milioane de dolari, nu ar fi opera lui Leonardo da Vinci, susține Matthew Landrus, un istoric de artă de la Universitatea Oxford.
Savant specializat în opera şi viaţa lui Leonardo da Vinci, Matthew Landrus consideră că tabloul a fost realizat de asistentul de atelier al maestrului italian, Bernardino Luini, un pictor mai puțin cunoscut, ale cărui tablouri s-au vândut în general pentru mai puţin de un milion de dolari.
„Aceasta este o pictură Luini. Privind diversele versiuni ale lucrărilor studenţilor lui Leonardo, se poate vedea că Luini pictează exact ca în lucrarea ”Salvator Mundi”, susține Landrus, citat de publicația britanică The Guardian.
Tabloul ”Salvator Mundi” a fost achiziționat în noiembrie 2017 de prințul Badr bin Abdullah bin Mohammed Al Farhan în numele de Departamentului de Cultură şi Turism din Abu Dhabi, pentru o sumă record de 450 de milioane de dolari. Tabloul va fi expus la muzeul Luvru din Abu Dhabi.
Pictat în jurul anului 1500, tabloul ”Salvator Mundi” a trecut prin mâinile multor proprietari până când a dispărut spre sfârșitul secolului al XVIII-lea. Pictura a fost redescoperită în 1900 și atribuită unor discipoli ai lui Leonardo da Vinci, Bernardino Luini și Giovanni Antonio Boltraffio.
În 2005, tabloul a fost cumpărat pentru 10.000 de dolari, la o licitație organizată în New Orleans. Pictura era deteriorată de câteva încercări eșuate de restaurare, însă a fost restaurată (foto sus) de Dianne Dwyer Modestini, la Universitatea din New York.
O fotografie alb-negru reprezentând tabloul ”Salvator Mundi”, înainte de restaurare (circa 1908-1910)
În 2011, unul dintre cei mai importanţi experţi din lume a confirmat atribuirea tabloului lui Leonardo da Vinci. Luke Syson, curator la National Gallery, a inclus pictura într-o retrospectivă dedicată artistului la galeria din Londra, deschisă în acel an.
Alţi experţi importanţi au păstrat rezerve în privinţa autorului operei. Frank Zöllner, istoric de artă german de la Universitatea din Leipzig, consideră că ”Salvator Mundi” ar putea fi ”produsul de mare calitate al atelierului lui Leonardo” sau chiar un al unui urmaș al maestrului italian. Charles Hope, specialist în Renaşterea italiană, susține că picturile lui Leonardo arată ”destul de diferit”.
Citește și:
Top 5 cele mai importante invenţii ale lui Leonardo da Vinci
De ce e Mona Lisa cea mai cunoscută pictură din lume?
Cine se află în spatele zâmbetului din celebra pictură a lui da Vinci, "Mona Lisa"?