Misterul picturii ┬źSalvator Mundi┬╗  Cel mai scump tablou din lume a fost pictat de Leonardo da Vinci? jpeg

Misterul picturii ┬źSalvator Mundi┬╗. Cel mai scump tablou din lume a fost pictat de Leonardo da Vinci?

­čôü Istoria unui tablou
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 7 august 2018

Pictura ÔÇŁSalvator MundiÔÇŁ, v├óndut─â ├«n noiembrie 2017 pentru pre┼úul record de 450 de milioane de dolari, nu ar fi opera lui Leonardo da Vinci, sus╚Ťine Matthew Landrus, un istoric de art─â de la Universitatea Oxford.

Savant specializat ├«n opera ┼či via┼úa lui Leonardo da Vinci, Matthew Landrus consider─â c─â tabloul a fost realizat de asistentul de atelier al maestrului italian, Bernardino Luini, un pictor mai pu╚Ťin cunoscut, ale c─ârui tablouri s-au v├óndut ├«n general pentru mai pu┼úin de un milion de dolari.

ÔÇ×Aceasta este o pictur─â Luini. Privind diversele versiuni ale lucr─ârilor studen┼úilor lui Leonardo, se poate vedea c─â Luini picteaz─â exact ca ├«n lucrarea ÔÇŁSalvator MundiÔÇŁ, sus╚Ťine Landrus, citat de publica╚Ťia britanic─â The Guardian.

Leonardo da Vinci Salvator Mundi jpg jpeg

Tabloul ÔÇŁSalvator MundiÔÇŁ a fost achizi╚Ťionat ├«n noiembrie 2017 de prin╚Ťul Badr bin Abdullah bin Mohammed Al Farhan ├«n numele de Departamentului de Cultur─â ┼či Turism din Abu Dhabi, pentru o sum─â record de 450 de milioane de dolari. Tabloul va fi expus la muzeul Luvru din Abu Dhabi.

Pictat ├«n jurul anului 1500, tabloul ÔÇŁSalvator MundiÔÇŁ a trecut prin m├óinile multor proprietari p├ón─â c├ónd a disp─ârut spre sf├ór╚Öitul secolului al XVIII-lea. Pictura a fost redescoperit─â ├«n 1900 ╚Öi atribuit─â unor discipoli ai lui Leonardo da Vinci, Bernardino Luini ╚Öi Giovanni Antonio Boltraffio.

├Än 2005, tabloul a fost cump─ârat pentru 10.000 de dolari, la o licita╚Ťie organizat─â ├«n New Orleans. Pictura era deteriorat─â de c├óteva ├«ncerc─âri e╚Öuate de restaurare, ├«ns─â a fost restaurat─â (foto sus) de Dianne Dwyer Modestini, la Universitatea din New York.

O fotografie alb-negru reprezent├ónd tabloul ÔÇŁSalvator MundiÔÇŁ, ├«nainte de restaurare (circa 1908-1910)

Leonardo da Vinci Salvator Mundi inainte de restaurare jpg jpeg

În 2011, unul dintre cei mai importanţi experţi din lume a confirmat atribuirea tabloului lui Leonardo da Vinci. Luke Syson, curator la National Gallery, a inclus pictura într-o retrospectivă dedicată artistului la galeria din Londra, deschisă în acel an.

Al┼úi exper┼úi importan┼úi au p─âstrat rezerve ├«n privin┼úa autorului operei. Frank Z├Âllner, istoric de art─â german de la Universitatea din Leipzig, consider─â c─â ÔÇŁSalvator MundiÔÇŁ ar putea fi ÔÇŁprodusul de mare calitate al atelierului lui LeonardoÔÇŁ sau chiar un al unui urma╚Ö al maestrului italian. Charles Hope, specialist ├«n Rena┼čterea italian─â, sus╚Ťine c─â picturile lui Leonardo arat─â ÔÇŁdestul de diferitÔÇŁ.

Citește și:

Top 5 cele mai importante invenţii ale lui Leonardo da Vinci

De ce e Mona Lisa cea mai cunoscut─â pictur─â din lume?

Cine se află în spatele zâmbetului din celebra pictură a lui da Vinci, "Mona Lisa"?