Furtul celui mai celebru chip din istorie  Mona Lisa jpeg

Michelangelo sau Leonardo da Vinci - cine este adevăratul autor al operei ”Mona Lisa” ?

Istoricul de artă, Gianfranco Salvatori, susține că poate dovedi fără urmă de îndoială că adevăratul autor al celebrului tablou ”Mona Lisa” este Michelangelo. El argumentează în recenta carte publicată, ”Leonardo, no :Michelangelo, si !”, că da Vinci și Michelangelo sunt autorii unei fraude ce are să dea peste cap lumea artei.

Dovada afirmației lui Salvatori a fost la îndemâna tuturor, în Biblioteca Națională a Franței, sub forma unei confesiuni scrise de mână, ascunsă între volume. Autorul, da Vinci însuși, povestește cum aflat în Florența, într-un bar, își pierdea timpul liber jucând cărți cu... Ghici cine? Michelangelo. De precizat este si faptul că amândoi băuseră mai multe pahare decât trebuia. La un moment dat, cei doi au pus pariu că învingătorul îi va da o sarcină de îndeplinit celuilalt. Câștigând, lui da Vinci i-a venit magnifica idee de a dori ca Michelangelo să picteze un tablou.Nimic ciudat până la ultimul detaliu:pictura va purta numele lui da Vinci. Zis și făcut. Da Vinci l-a  învățat timp de o lună tehnica lui de sfumato, pentru ca falsul să fie perfect. Totul a culminat cu portretul asistentului lui da Vinci, Gian Giacomo Caprotti, cunoscut ca și Salai, deghizat în haine de femeie.

După această întâmplare, fiecare s-a dus pe drumul său:Michelangelo la Roma pentru a sculpta mormântul papei Iulius al II-lea, iar da Vinci la Milano. După o perioadă, celui din urmă i-au fost solicitate serviciile la curtea regelui  Francis I. Pe durata șederii sale în Franța, da Vinci a scris întreaga poveste într-un carnețel, pe care avea să îl publice, recunoscându-i meritele și admirând-i talentul prietenului său, Michelangelo. Dar, când regele i-a spus că ”Mona Lisa” este cea mai frumoasă pictură pe care a văzut-o, italianul a devenit așa de gelos pe colegul său de breaslă, încât s-a hotărât să nu mai spună adevărul. Atât da Vinci, cât și Michelangelo au luat cu ei acest secret în mormânt.

În urmă cu doi ani, Salvatori, analizând o fotografie macro a tabloului, a realizat că pe gene, ascunse în strălucirea vopselei, erau ascunse literele MBDRMF, care sunt inițialele propoziției ” Michelangelo Buonarroti Di Roma Me Fecit” (Michelangelo Buonarroti, la Roma, m-a creat). Descoperirea i-a fost întărită de către jurnalul găsit în biblioteca franceză.

Sursă:thearttribune.com