Mausoleul lui Lenin din Piața Roșie, închis timp de o lună jpeg

Mausoleul lui Lenin din Piața Roșie, închis timp de o lună

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 2 februarie 2022

Cu doi ani înainte de împlinirea a 100 de ani de la moartea lui Lenin, mausoleul său din Piața Roșie din Moscova a fost închis temporar, în luna februarie, pentru lucrări de întreținere.

Până la sfârșitul lunii februarie, mausoleul care adăpostește trupul liderului revoluționar bolșevic nu va putea fi vizitat de turiști a anunțat Serviciului de Securitate al Kremlinului (FSO), conform Agerpres.

Corpul mumificat al lui Vladimir Ilici Lenin, care a murit în 1924, se află în responsabilitatea Institutului de Cercetare rusă pentru Plante Medicinale și Aromatice. Trupul este conservat folosind o metodă de îmbălsămare dezvoltată de oameni de știință. Astfel de lucrări de întreținere au loc la fiecare doi ani.

Biserica Ortodoxă Rusă a cerut înmormântarea trupului lui Lenin de mulți ani. Numeroși ruși sunt deranjați și de costul ridicat al întreținerii corpului mumificat.

Vladimir Ilici Lenin a suferit cel de-al treilea accident vascular cerebral pe 9 martie 1923. A fost lovitura de grație. Fostul lider bolșevic nu a mai putut vorbi și a fost țintuit la pat. A murit pe 21 ianuarie 1924, la vârsta de 53 de ani.

La două zile după moartea lui Lenin, arhitectul Alexei Șciusev, originar din Chișinău, a fost însărcinat cu ridicarea unei construcții în care să fie depus corpul neînsuflețit, pentru ca poporul să vină, să-l jelească și să-și ia rămas bun de la întâiul conducător al Rusiei comuniste. Aceasta a fost vrerea lui Stalin, ca predecesorul său să fie îmbălsămat. Lev Troțki și Nadejda Krupskaia, soția lui Lenin, n-au privit cu ochi buni inițiativa.  

Ba chiar Troțki a argumentat că practica aduce aminte de crearea unor „moaște”, pe care le venerează creștinii, lucru inimaginabil în ideologia comunistă. Degeaba. Lenin a fost îmbălsămat și expus în Piața Roșie din Moscova.

Foto sus: Staron / Wikimedia Commons