mausoleu mocioni jpeg

Mausoleul familiei Mocioni din Foeni, profanat. Preotul satului a sesizat poliția

📁 Patrimoniu
Autor: Ștefan Borcea
🗓️ 26 martie 2025

Poliţiştii timişeni fac cercetări după ce au fost sesizaţi că mausoleul familiei Mocioni din cimitirul localităţii Foeni a fost profanat.

"Nu se ştie când a fost profanat, noi astăzi am fost sesizaţi de preotul din Foeni. El nu a mai trecut pe acolo de mai mult timp, iar astăzi a găsit un perete al mausoleului dărâmat, fără a se şti exact cauza prăbuşirii acelui perete", a precizat Biroul de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Timiş, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, poliţiştii Secţiei 4 rurale Peciu Nou au fost sesizaţi că mausoleul familiei Mocioni situat în cimitirul din localitatea Foeni ar fi fost profanat, iar în urma primelor verificări efectuate la faţa locului, poliţiştii au constatat că zidul unui mormânt din interiorul capelei a fost distrus.

În continuare, poliţiştii efectuează cercetări petru stabilirea cu exactitate a întregii situaţii de fapt şi pentru dispunerea măsurilor legale care se impun.

Familia de origine aromână Mocioni (Mocsonyi) a fost, în cadrul scenei socio-politice a Imperiului Austro-Ungar, una dintre cele mai distinse familii nobiliare ale epocii moderne. Membrii familiei îşi achiziţionează numeroase domenii în zonă şi dezvoltă, ca piloni centrali ai acestor moşii şi totodată ca semn al prosperităţii, cinci ansambluri nobiliare impresionante.

Familia Mocioni a avut mai multe proprietati în Banat iar a doua ca mărime se află la Bulci (comuna Bata). Domeniul a fost cumpărat de către Antoniu Mocioni de Foen în anul 1858 de la baronul Fechtig-Fechtenberg cel care a construit castelul. Dealungul anilor a fost vizitat de: Vicentiu Babes, Andrei Saguna, Franz Liszt, Carol I. Amplasat într-un parc imens, pe malul Mureşului, castelul este una din cele mai impozante construcţii de acest fel.

Sursa: adevarul.ro

Foto sus: Mausoleul Mocioni (©  google maps)