Mauna Loa a intrat în faza de erupție (foto: Facebook / USGS Volcanoes)

Mauna Loa, cel mai mare vulcan activ din lume, a intrat în faza de erupție, după 38 de ani

📁 Istorie recentă
🗓️ 29 noiembrie 2022

Mauna Loa, cel mai mare vulcan activ din lume, situat în statul american Hawaii, a intrat în faza de erupție în noaptea de duminică spre luni, după o pauză de 38 de ani, obligând autoritățile locale să ridice nivelul de alertă.

„Pentru moment, fluxurile de lavă se limitează la nivelul caldeirei și nu amenință comunitățile de pe pantele vulcanului”, a anunțat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS) într-un comunicat, citat de Agerpres.

Erupția vulcanului din Hawaii a determinat autoritățile locale să ridice nivelul de alertă de la „notificare” la „avertizare”.

Potrivit specialiștilor de la Observatorul Vulcanologic din Hawaii, erupția a început duminică seara la ora locală 23:30 în Mokuaweoweo, caldeira din vârful vulcanului.

Camerele video instalate de USGS în vârful vulcanului arată în mod clar fântâni de lavă, care se răspândesc pe scoarța ce formează fundul caldeirei.

Deși aceste fluxuri de lavă nu reprezintă pentru moment o amenințare pentru comunitățile de pe pantele vulcanului Mauna Loa, rezidenților li s-a recomandat să își revizuiască planurile privind pregătirea pentru o eventuală evacuare și să consulte cu regularitate recomandările formulate de Agenția pentru Protecție Civilă din Hawaii.

Mauna Loa, care ocupă mai mult de jumătate din suprafața Big Island din Hawaii și are o altitudine de 4.169 de metri, a erupt cel mai recent în perioada martie - aprilie 1984, când fluxurile sale de lavă au ajuns la o distanță mai mică de 5 kilometri de orașul Hilo.

Foto sus: Facebook / USGS Volcanoes