Marele Bazar din Istanbul intră într un proces de consolidare jpeg

Marele Bazar din Istanbul intră într-un proces de consolidare

📁 Călătorii în istorie
Autor: Redacția
🗓️ 1 martie 2016

Marele Bazar din Istanbul, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din lume, va intra într-un lung proces de consilidare. Complexul vechi de 500 de ani trebuie consolidat de urgență, altfel riscă să se prăbușească. 

Lucrările de consolidare vor dura aproximativ zece ani și vor costa în jur de 30 milioane de dolari. Costurile vor fi suportate în mare parte de primăria Istanbulului și parțial de către cei 3000 de chiriași care au standuri în bazar.

Consolidarea Marelui Bazar este absolut necesară. Complexul se află pe un deal al cărui teren este din ce în ce mai instabil din cauza infiltrării apei. Ideea consolidării nu a fost însă fără controverse, tradiționaliștii temându-se că atmosfera istorică a pieței va fi pierdută. Cu toate acestea, trebuie luate măsuri. „Marele Bazar e construit pe un deal al cărui teren e îmbibat cu apă”, a declarat inginerul responsabil de proiectul de consolidare. „Solul nu poate susține clădirea, care începe să alunece pe panta către Cornul de Aur.” 

Pentru rezolvarea acestei probleme, inginerii vor construi tuneluri din beton sub aleile bazarului pentru a permite circulația apei. „Aceste galerii vor consolida edificiul și vor stabiliza coloanele clădirii”, au declarat inginerii. 

Construcția Marelui Bazar a început în 1455, la doi ani după cucerirea Constantinopolului de către musulmani. Extinzându-se pe parcursul deceniilor până a ajuns să numere până la 4500 de magazine, Marele Bazar a fost inima comercială a Imperiului otoman. Intrat în declin după proclamarea republicii, bazarul a renăscut datorită turismului de masă. Astăzi, este unul dintre cele mai căutate obiecte turistice din lume:atrage anual zeci de milioane de vizitatori.