Marea Britanie exclude revenirea frizelor Parthenonului în Grecia
Guvernul britanic exclude o eventuală o întoarcere rapidă în Grecia a frizelor Parthenonului, expuse la în prezent British Museum din Londra, după ce presa britanică a relatat recent că acest lucru s-ar putea produce sub forma unui împrumut pe termen lung.
„Am fost foarte clară că nu cred că ar trebui să fie returnate Greciei”, a declarat ministrul Culturii, Michele Donelan, la BBC, despre această problemă spinoasă aflată în centrul tensiunilor dintre Londra și Atena.
De mai multe decenii, Grecia cere returnarea unei frize de 75 de metri din Partenon și a uneia dintre faimoasele cariatide din Erechtheion, un mic templu antic situat tot pe Acropole, ambele piese cheie ale British Museum.
Londra susține că sculpturile au fost „achiziționate legal” în 1802 de către diplomatul britanic Lord Elgin, care le-a vândut Muzeului Britanic. Însă Grecia susține că acestea au fost „jefuite” în timp ce țara se afla sub ocupație otomană.
Restituirea frizelor din Parthenon este un subiect extrem de sensibil în Grecia. În Muzeul Acropole, un spațiu lăsat gol este rezervat frizei.
La începutul lunii ianuarie, ziarul britanic The Telegraph a reaprins speranțele grecilor, dezvăluind că președintele British Museum, George Osborne, era pe cale să încheie un acord cu Atena pentru returnarea acestor comori în Grecia în cadrul unui împrumut pe termen lung, un „schimb cultural” care ar permite să se eludeze o lege britanică care împiedică muzeul londonez să își dezmembreze colecția.
Foto sus: Frizele Parthenonului sunt expuse la British Museum din Londra (foto: Jastrow (2006) / Wikimedia Commons)