Mănăstire bizantină de secol 6 cu mozaicuri intacte descoperită în Israel
Ruinele unei mănăstiri vechi de 1.500 de ani cu mozaicuri intacte ce îi acoperă podeaua au fost descoperite în sudul Israelului, a informat marţi Autoritatea Antichităţilor din Israel.
Conform livescience.com, complexul bizantin a fost descoperit în apropiere de localitate beduină Hura din deşertul Negev, şi are dimensiunile de 20 pe 35 de metri. Mănăstirea a fost aşezată pe o axă est-vest, în stil bizantin, şi încorporează o sală de rugăciuni şi o sală de mese, ambele decorate pe podea cu mozaicuri elaborate reprezentând flori, păsări, modele geometrice sau frunze.
Aceste mozaicuri şi-au păstrat culorile vibrante de-alungul secolelor. Oficialii AAI au declarat că în gravurile florale s-au observat inscripţii în limba greacă sau siriană, ce conţin informaţii elocvente pentru istorici:în ele sunt trecute numele stareţilor mănăstirii şi datele în care au fost executate lucrările de construcţie şi extindere.
Descoperirea a fost făcută în urma unor săpături arheologice de salvare executate înainte de extindere autostrăzii 31 în zonă. Oficialii plănuiesc mutarea ruinelor în interiorul unei zone turistice în apropiere de Hura, aflată momentan încă în execuţie.