Maimuţa Gigantopithecus a preferat extincţia în detrimentul adaptării
Maimuţa Gigantopithecus este o specie extinctă care a populat Asia de Sud-Est acum 100.000 de ani. Aceasta a fost plasată de către specialişti în aceeaşi zonă geografică şi deopotrivă cronologică în care exista şi familia hominizilor, zonă caracterizată de păduri semi-tropicale. Acest tip de maimuţă este considerat cel mai mare care a populat planeta, măsurând 2.40 metri înălţime şi cântărind 540 de kilograme.
Hrana maimuţei Giganthopitecus ers asigurată de fructe, însă dupa o epocă de gheaţă din epoca pleisotcenă, pădurilor semi-tropicale le-au luat locul păşiunile şi zonele de savană. Potrivit unui nou studiu, Gigantopithecus nu s-a adaptat noilor condiţii, refuzând să includă rădăcini, iarbă şi frunze în dieta sa, fapt ce a dus la extincţia maimuţei.
Gigantopithecus a fost identificată ca specie în 1935 şi a fost deseori comparată cu King Kong, personaj fictiv, deoarece mărimile ei erau impresionante. Recent, o echipă de cercetători germani a analizat rămăşiţele fosile ale acestei maimuţe, rămăşiţe constând în dinţi şi maxilare, însă nu au putut afla dacă mamiferul era biped sau nu, ori culoarea blănii acestuia.
În acelaşi studiu, cercetătorii afirmă că Gigantopithecus era vegetarian şi chiar dacă nu se înstrăina de habitatul lui natural, cântărea prea mult pentru a se urca în copaci. Absenţa cantităţilor mari de fructe pe care le consuma, odată cu schimbarea climatului, au dus la extincţia acestei specii de maimuţă. Capriciile care vizau hrana mamiferului au fost puse fie pe seama cauzelor genetice, fie pe seama unui motiv, necunoscut încă, pentru care Gigantopithecus s-ar fi putut adapta noilor condiţii, dar nu a făcut-o.