image

Mai este nevoie de istorie în școli? Dezbatere esențială la Biblioteca Academiei Române

Mai mult decât o colecție de date cronologice și evenimente de demult, istoria este o poveste care ne cuprinde pe toți, cei de ieri, de azi și de mâine. În această poveste despre fapte și întâmplări felurite, obârșia, rădăcinile, joacă un rol important. A-ți cunoaște istoria, la nivel de individ sau de națiune, reprezintă un exercițiu al clădirii de sine.

Materie de bază în școli în mod tradițional, istoria României a devenit mai recent subiect de dispută, între cei care văd în ea un foarte necesar dialog cu trecutul, pentru a înțelege prezentul și a modela viitorul, și cei care o consideră o solicitantă aglomerare de date de memorat, precizează un comunicat al Bibliotecii Academiei Române.

Iar în contextul unei programe școlare deja încărcate, care mai este, oare, importanța istoriei? Mai poate fi ea decisivă în formarea unor indivizi conștienți de ei înșiși și de lumea în care trăiesc?

La aceste întrebări sunt căutate răspunsuri în cadrul dezbaterii pe care Biblioteca Academiei Române, în parteneriat cu Academia Română, o organizează joi, 10 aprilie, de la ora 11.00, în amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu”. Vor participa Președintele Academiei, acad. Ioan Aurel Pop, Directorul Bibliotecii Academiei, prof. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei, Nicolae Manea, Inspectorul de Istorie al Municipiului București, alături de nume cu greutate din domeniul științelor umaniste, cercetători, specialiști, profesori și elevi din câteva licee bucureștene.