Legendarul c─âpitan de pira╚Ťi ÔÇ×Black SamÔÇŁ Bellamy, c─âutat ├«ntre scheletele g─âsite pe epava Whydah jpeg

Legendarul c─âpitan de pira╚Ťi ÔÇ×Black SamÔÇŁ Bellamy, c─âutat ├«ntre scheletele g─âsite pe epava Whydah

Whydah, o corabie a pira╚Ťilor condu╚Öi de temutul c─âpitan Samuel ÔÇ×Black SamÔÇŁ Bellamy, s-a scufundat ├«n 1717 ├«n timpul unei furtuni puternice, ├«n apele din largul Cape Cod, Massachusettes. Vasul avea la bord un echipaj de 146 de oameni, dintre care s-au ├«nregistrat doar doi supravie╚Ťuitori, ╚Öi o important─â comoar─â, relateaz─â Smithsonian Magazine. 

Epava a fost descoperit─â ├«n 1984, dar de cur├ónd arheologii din Cape Cod au g─âsit ╚Öase noi schelete pe care cercet─âtorii de la Whydah Pirate Museum, West Yarmouth, Massachusetts, urmeaz─â s─â le supun─â unor analize am─ânun╚Ťite cu speran╚Ťa c─â vor identifica r─âm─â╚Öi╚Ťele celebrului c─âpitan ÔÇ×Black SamÔÇŁ Bellamy, precum ╚Öi ale celorlal╚Ťi pira╚Ťi ╚Öi vor face leg─âtura cu eventualii lor urma╚Öi din ziua de ast─âzi.

Cercet─âtorii nu se afl─â la prima tentativ─â ├«n acest sens. ├Än 2018, muzeul a efectuat o analiz─â genetic─â a unor probe recoltate dintr-un schelet g─âsit ├«ntre r─âm─â╚Öi╚Ťele corabiei ╚Öi le-a comparat cu materialul genetic al unor urma╚Öi ai c─âpitanului Bellamy, dar s-a dovedit c─â piratul era de origine est-mediteranean─â, f─âr─â nicio leg─âtur─â cu faimosul comandant. 

Piratul, r─âmas neidentificat, a murit av├ónd ├«n m├ón─â un pistol ╚Öi ├«n buzunar o bucat─â de aur, cel mai probabil strivit de o bil─â de plumb de aproximativ 200 de kilograme ce s-a rostogolit peste el ├«n momentul r─âsturn─ârii vasului. 

Un clopot recuperat de pe epava navei de pira╚Ťi Whydah (foto: Whydah Pirate Museum)

clopot jpg jpeg

Acum, analizele vor porni de la cele ╚Öase noi schelete recuperate, dintre care unul ├«ntreg, cu aceea╚Öi spera╚Ť─â c─â ÔÇ×Black SamÔÇŁ Bellamy va putea fi identificat ├«ntre ele.

C─âpitanul Bellamy, n─âscut ├«n Anglia, ├«n jurul anului 1689, a fost unul dintre cei mai boga╚Ťi pira╚Ťi ai tuturor timpurilor. Se estimeaz─â c─â a reu╚Öit s─â str├óng─â o comoar─â de 145 de milioane de dolari, la valoarea de ast─âzi. 

Ini╚Ťial un vas britanic destinat comer╚Ťului cu sclavi, Whydah a fost capturat─â de Bellamy la ├«nceputul anului 1717. ├Äntre membrii echipajului C─âpitanului Bellamy se reg─âseau fo╚Öti sclavi, europeni ╚Öi americani pe care comandantul ├«i trata ├«n mod egal, iar deciziile importante se luau prin vot. 

├Äntre bunurile recuperate p├ón─â acum de pe Whydah se reg─âsesc 15.000 de monede, arme, unelte, c─âtu╚Öe ╚Öi pietre pre╚Ťioase.

Cercet─âtorii estimeaz─â c─â, ├«n mometul scufund─ârii, pe corabie se aflau obiecte de valoare de pe alte 50 de nave capturate ╚Öi pr─âdate de pira╚Ťii lui Samuel ÔÇ×Black SamÔÇŁ Bellamy, un c─âpitan care se definea pe sine ├«nsu╚Öi drept un ÔÇ×Robin Hood al m─ârilorÔÇŁ. 

Foto sus: Macheta navei de pira╚Ťi Whydah (┬ę jjsala / Flickr)