Legendarul căpitan de pirați „Black Sam” Bellamy, căutat între scheletele găsite pe epava Whydah
Whydah, o corabie a piraților conduși de temutul căpitan Samuel „Black Sam” Bellamy, s-a scufundat în 1717 în timpul unei furtuni puternice, în apele din largul Cape Cod, Massachusettes. Vasul avea la bord un echipaj de 146 de oameni, dintre care s-au înregistrat doar doi supraviețuitori, și o importantă comoară, relatează Smithsonian Magazine.
Epava a fost descoperită în 1984, dar de curând arheologii din Cape Cod au găsit șase noi schelete pe care cercetătorii de la Whydah Pirate Museum, West Yarmouth, Massachusetts, urmează să le supună unor analize amănunțite cu speranța că vor identifica rămășițele celebrului căpitan „Black Sam” Bellamy, precum și ale celorlalți pirați și vor face legătura cu eventualii lor urmași din ziua de astăzi.
Cercetătorii nu se află la prima tentativă în acest sens. În 2018, muzeul a efectuat o analiză genetică a unor probe recoltate dintr-un schelet găsit între rămășițele corabiei și le-a comparat cu materialul genetic al unor urmași ai căpitanului Bellamy, dar s-a dovedit că piratul era de origine est-mediteraneană, fără nicio legătură cu faimosul comandant.
Piratul, rămas neidentificat, a murit având în mână un pistol și în buzunar o bucată de aur, cel mai probabil strivit de o bilă de plumb de aproximativ 200 de kilograme ce s-a rostogolit peste el în momentul răsturnării vasului.
Un clopot recuperat de pe epava navei de pirați Whydah (foto: Whydah Pirate Museum)
Acum, analizele vor porni de la cele șase noi schelete recuperate, dintre care unul întreg, cu aceeași sperață că „Black Sam” Bellamy va putea fi identificat între ele.
Căpitanul Bellamy, născut în Anglia, în jurul anului 1689, a fost unul dintre cei mai bogați pirați ai tuturor timpurilor. Se estimează că a reușit să strângă o comoară de 145 de milioane de dolari, la valoarea de astăzi.
Inițial un vas britanic destinat comerțului cu sclavi, Whydah a fost capturată de Bellamy la începutul anului 1717. Între membrii echipajului Căpitanului Bellamy se regăseau foști sclavi, europeni și americani pe care comandantul îi trata în mod egal, iar deciziile importante se luau prin vot.
Între bunurile recuperate până acum de pe Whydah se regăsesc 15.000 de monede, arme, unelte, cătușe și pietre prețioase.
Cercetătorii estimează că, în mometul scufundării, pe corabie se aflau obiecte de valoare de pe alte 50 de nave capturate și prădate de pirații lui Samuel „Black Sam” Bellamy, un căpitan care se definea pe sine însuși drept un „Robin Hood al mărilor”.
Foto sus: Macheta navei de pirați Whydah (© jjsala / Flickr)