La TV în perioada 15 august - 15 septembrie
Historia vă propune o selecţie a filmelor documentare şi a serialelor istorice ce vor fi difuzate la tv în perioada 15 august-15 septembrie.
Imperiul țarilor, 18, 25 august, Viasat History
Vremea barbarilor, din 4 septembrie, HISTORY
Fiica mea, Anne Frank, 5 septembrie, Viasat History
102 minute care au schimbat America, 3, 10 septembrie, HISTORY
Vremea barbarilor
Această docu-dramă în opt episoade spune povestea ridicării şi decăderii Imperiului Roman din perspectiva liderilor rebeli – o incursiune viscerală în inima revoltelor contra puterii absolute a Cezarilor. Romanii i-au numit pe oponenţii lor „barbari” – triburi percepute ca fiind dincolo de limitele civilizației, unde duceau o existență sălbatică și violentă. Cu toate acestea, „barbarii” s-au dovedit a fi bărbați și femei care au purtat lupte magistrale ce aveau să schimbe faţa lumii.
Serialul îi prezintă astfel pe câţiva dintre cei mai mari războinici din istorie – Hannibal, care la 9 ani a făcut jurământ de sânge contra Romei;Arminius, fiul răpit al Germaniei;Spartacus, sclavul devenit rebel care a condus o revoltă a barbarilor;Boudica, regina războinică a celţilor;Attila, „biciul lui Dumnezeu” venit de la Est;Alaric, regele goţilor, un popor de războinici curajoşi trădaţi de Imperiu;Fritigern, războinicul care a înfrânt şi ucis un împărat roman;Geiseric, ultimul barbar care a rezistat Romei;şi Viriathus, păstorul transformat în lider rebel.
Actorii principali din această producţie îi întruchipează pe războinicii legendari surprinşi într-unul dintre eternele conflicte ale omenirii:lupta pentru libertate. Personajul Attila Hunul este interpretat de actorul român de 40 de ani, Emil Hoştină, cunoscut pentru rolurile din „Harry Potter and the Deathly Hallows” I &II (2010-2011), „The Zero Theorem” (2013), „The Borgias” (2012) sau „The Imaginarium of Doctor Parnassus” (2009).
102 minute care au schimbat America
Câştigător la premiile Emmy, documentarulne prezintă minut cu minut desfăşurarea catastrofei din11 septembrie 2001, folosind imagini din numeroasesurse, printre care filmări de amator surprinse cu camerade luat vederi şi telefoane mobile, înregistrări din arhivelepoliţiei şi ale pompierilor şi comentarii de la faţa locului de laechipele de salvare şi martorii oculari.
Imperiul țarilor
Înainte ca domnia lor să fie întreruptă de revoluția din 1917, Romanovii au ținut frâiele Rusiei timp de peste trei secole. Istoricul Lucy Worsley urmărește ascensiunea și decăderea acestei dinastii strălucite, Cumpără acumcare a condus Rusia peste trei secole, şi se opreşte asupra câtorva personaje extraordinare:Petru cel Mare, vizionarul care a transformat o țară într-un imperiu, Ecaterina cea Mare, prințesa minoră din Germania care a devenit cea mai puternică femeie din lume, și ultimul țar, Nicolae al II-lea, părintele și soțul iubitor care a provocat o revoluție.
Fiica mea, Anne Frank
Cu toții cunoaștem Holocaustul ca istorie, iar povestea tragică a Annei Frank rămâne o incriminare remarcabilă a tiraniei naziste. Însă ne putem imagina cu adevărat ce înseamnă să supraviețuiești ororilor de la Auschwitz, în viață și totuși copleșit de teamă și bântuit de pierderea celor dragi?
În acest documentar emoționant, ne alăturăm lui Otto Frank care își redescoperă fiica prin scrierile ei. Odată cu el, învățăm să vedem o lume înspăimântătoare prin ochii ei tineri, însă cu un fin simț al observației, descoperind fricile, visurile și dorințele acesteia. Reconstituiri, materiale de arhivă și interviuri – toate acestea reconstituie cu detalii numeroase portretul unei familii prinse în mijlocul unui coșmar.