La 70 de ani după ce au fost executaţi, 7 bărbaţi au fost graţiaţi  Povestea cazului Martinsville Seven jpeg

La 70 de ani după ce au fost executaţi, 7 bărbaţi au fost graţiaţi. Povestea cazului Martinsville Seven

­čôü Biografii
Autor: Ionel Grigorescu

╚śapte b─ârba┼úi de culoare au fost gra┼úia┼úi ├«n Statele Unite, la 70 de ani dup─â ce au fost executa┼úi pe scaunul electric pentru violarea unei femei albe. ├Än 1949, o t├ón─âr─â de 32 de ani a depus pl├óngere pentru viol, sus╚Ťin├ónd c─â a fost agresat─â sexual de c─âtre un grup de b─ârba┼úi de culoare. Oamenii legii au g─âsit ┼čapte presupu╚Öi suspec╚Ťi ╚Öi i-au arestat. To╚Ťi cei ╚Öapte au fost interoga┼úi ├«n absen┼úa unui avocat ┼či condamna┼úi la moarte. Cazul, numit Martinsville Seven, a revoltat comunitatea american─â.

ÔÇ×Ace┼čti b─ârba┼úi au fost executa┼úi pentru c─â erau de culoare. Iar asta nu este corect. Ast─âzi suntem aici pentru a recunoa┼čte c─â a fost gre┼čit ce li s-a ├«nt├ómplat celor ┼čapteÔÇŁ, spune guvernatorul Virginiei, Ralph Northam, relateaz─â New York Times.

Guvernatorul democrat s-a ├«nt├ólnit cu urma┼či ai celor ╚Öapte b─ârba┼úi, numi┼úi ├«n comunitate "Martinsville Seven" (Cei ┼čapte de la Martinsville - n.r. ) ┼či le-a prezentat decretul de gra┼úiere. Rudele celor ┼čapte s-au luptat zeci de ani pentru dreptate ├«n acest caz.

image

ÔÇ×Chiar dac─â nu putem schimba trecutul, sper ca aceast─â m─âsur─â s─â aduc─â pu┼úin─â paceÔÇŁ, a afirmat Northam, care se declar─â sus┼úin─âtor al reform─ârii sistemului penal ┼či care, de la ├«nceputul mandatului s─âu, ├«n 2018, a acordat un num─âr-record de gra┼úieri, 604.

Cazul "Martinsville Seven" a revoltat comunitatea

├Än 1949, o femeie ├«n v├órst─â de 32 de ani a depus pl├óngere pentru viol, declar├ónd c─â a fost agresat─â sexual de c─âtre un grup de b─ârba┼úi de culoare. A┼ča c─â poli┼úi┼čtii au c─âutat vinova┼úii, dar nu prea mult. Au g─âsit ┼čapte b─ârba┼úi, i-au arestat ┼či obligat s─â semneze m─ârturisiri scrise de┼či c├ó┼úiva dintre ei nu ┼čtiau s─â scrie ┼či s─â citeasc─â.

B─ârba╚Ťii erau Francis DeSales Grayson, Frank Hairston Jr., Howard Lee Hairston, James Luther Hairston, Joe Henry Hampton, Booker T. Millner ╚Öi John Clabon Taylor. Cei mai mul╚Ťi dintre ei nu aveau mai mult de 20 de ani, mai scrie sursa citat─â de Mediafax.

Aces╚Ťia au fost interoga┼úi ├«n absen┼úa unui avocat ┼či condamna┼úi la moarte. De┼či decizia a revoltat comunitatea, care a organizat proteste p├ón─â ┼či la Casa Alb─â, cei ┼čapte au fost executa┼úi pe scaunul electric ├«n februarie 1951.

45 de b─ârba┼úi de culoare au fost executa┼úi ├«ntre 1908 ┼či 1951, ├«n Virginia. ├Äns─â abia ├«n anul 1977, Curtea Suprem─â stipula c─â pedeapsa cu moartea ├«n spe┼úele de viol este contrar─â Constitu┼úiei americane.