La 70 de ani după ce au fost executaţi, 7 bărbaţi au fost graţiaţi  Povestea cazului Martinsville Seven jpeg

La 70 de ani după ce au fost executaţi, 7 bărbaţi au fost graţiaţi. Povestea cazului Martinsville Seven

📁 Biografii
Autor: Ionel Grigorescu
🗓️ 2 septembrie 2021

Șapte bărbaţi de culoare au fost graţiaţi în Statele Unite, la 70 de ani după ce au fost executaţi pe scaunul electric pentru violarea unei femei albe. În 1949, o tânără de 32 de ani a depus plângere pentru viol, susținând că a fost agresată sexual de către un grup de bărbaţi de culoare. Oamenii legii au găsit şapte presupuși suspecți și i-au arestat. Toți cei șapte au fost interogaţi în absenţa unui avocat şi condamnaţi la moarte. Cazul, numit Martinsville Seven, a revoltat comunitatea americană.

„Aceşti bărbaţi au fost executaţi pentru că erau de culoare. Iar asta nu este corect. Astăzi suntem aici pentru a recunoaşte că a fost greşit ce li s-a întâmplat celor şapte”, spune guvernatorul Virginiei, Ralph Northam, relatează New York Times.

Guvernatorul democrat s-a întâlnit cu urmaşi ai celor șapte bărbaţi, numiţi în comunitate "Martinsville Seven" (Cei şapte de la Martinsville - n.r. ) şi le-a prezentat decretul de graţiere. Rudele celor şapte s-au luptat zeci de ani pentru dreptate în acest caz.

image

„Chiar dacă nu putem schimba trecutul, sper ca această măsură să aducă puţină pace”, a afirmat Northam, care se declară susţinător al reformării sistemului penal şi care, de la începutul mandatului său, în 2018, a acordat un număr-record de graţieri, 604.

Cazul "Martinsville Seven" a revoltat comunitatea

În 1949, o femeie în vârstă de 32 de ani a depus plângere pentru viol, declarând că a fost agresată sexual de către un grup de bărbaţi de culoare. Aşa că poliţiştii au căutat vinovaţii, dar nu prea mult. Au găsit şapte bărbaţi, i-au arestat şi obligat să semneze mărturisiri scrise deşi câţiva dintre ei nu ştiau să scrie şi să citească.

Bărbații erau Francis DeSales Grayson, Frank Hairston Jr., Howard Lee Hairston, James Luther Hairston, Joe Henry Hampton, Booker T. Millner și John Clabon Taylor. Cei mai mulți dintre ei nu aveau mai mult de 20 de ani, mai scrie sursa citată de Mediafax.

Acesția au fost interogaţi în absenţa unui avocat şi condamnaţi la moarte. Deşi decizia a revoltat comunitatea, care a organizat proteste până şi la Casa Albă, cei şapte au fost executaţi pe scaunul electric în februarie 1951.

45 de bărbaţi de culoare au fost executaţi între 1908 şi 1951, în Virginia. Însă abia în anul 1977, Curtea Supremă stipula că pedeapsa cu moartea în speţele de viol este contrară Constituţiei americane.