monede jpg

Județul Constanța, un adevărat El Dorado pentru jefuitorii de situri arheologice

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Antonia Ispas
🗓️ 2 noiembrie 2023

Periodic, polițiștii din Constanța descoperă cazuri de căutători de comori: fie îi prind în flagrant în siturile arheologice, fie îi găsesc în momentul în care dau anunțuri ca să vândă ce au furat din patrimoniul arheologic al României. Ultimul caz a fost în 22 octombrie, când trei bulgari au fost depistați la punctul de trece a frontierei Negru Vodă, în timp ce încercau să își scoată “prada” din țară. 

„Poliţiştii de frontieră ai Gărzii de Coastă au descoperit, la controlul asupra mașinii, într-o sticlă din plastic, nu mai puţin de 62 de monede cu inscripții în limba latină, precum şi patru obiecte. De asemenea, au fost găsite trei detectoare de metal folosite, cel mai probabil, pentru descoperirea de comori arheologice. În cauză, a fost întocmit dosar penal pentru export ilegal al bunurilor de patrimoniu, precum și  pentru accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic”,  a declarat Andrei Ene, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coasta Constanța. 

Detector de metale folosit ilegal de căutătorii de comori (foto: Poliția de Frontieră)
Detector de metale folosit ilegal de căutătorii de comori (foto: Poliția de Frontieră)

Potrivit unui expert în numismatică de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, cele mai multe monede sunt din bronz şi argint și sunt de proveniență romană, cel mai probabil din secolul al IV-lea d. Hr, având inscripții în latină, iar o mică parte ar putea fi proveniență medievală, probabil otomane, și ar fi putut fi sustrase din mai multe situri arheologice din Dobrogea.

„Obiectele şi monedele au fost lăsate în custodia arheologilor de la Muzeul de Istorie Constanța, care le vor expertiza și ulterior vor stabili valoarea lor şi importanţa pentru patrimoniul dobrogean”, a declarat Andrei Ene.

Din păcate, cazul bulgarilor nu este singular. În anul 2021, polițiștii au ridicat o comoară constând în 99 de monede din perioadele romană şi medievală, de la un bărbat din localitatea constănțeana Movilița, dar și mai multe detectoare de metale. Acesta obișnuia să le vândă pe Internet și este, în prezent, judecat pentru braconaj arheologic.  

Ce riscă jefuitorii

Căutătorii de comori riscă pedeapsa cu închisoarea.

„Potrivit dispozițiilor articolului 26 din OG nr. 43/2000 accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, fără autorizarea prealabilă, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Așadar, în funcție de constatările organelor de urmărire penală, urmează a fi angajată răspunderea celor care au efectuat căutări/săpături în zone cunoscute că sit arheologic”, a declarat avocatul Liviu Cristescu, din cadrul Baroului Constanța.

De asemenea, pentru cei care încearcă să și scoată aceste obiecte din țară, legea prevede o pedeapsa cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro