Japonia a anunțat numele unei noi ere imperiale  jpeg

Japonia a anunțat numele unei noi ere imperiale

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 1 aprilie 2019

Yoshihide Suga, șeful Secretariatului Guvernului japonez, a anunțat luni dimineață că noua eră imperială, care va începe pe 1 mai când prințul moștenitor Naruhito devine împărat, se va numi Reiwa.  

Numele erei imperiale a regimului împăratului Naruhito, după abdicarea peste o lună a tatălui său Akihito, se pronunță ”Reiwa”, iar cele două ideograme (foto sus) pot însemna ”agreabil” sau ”ordine” și ”armonie” sau ”pace”, relatează AFP.

”Acest lucru înseamnă nașterea unei civilizații în care domnește o armonie între ființe”, a precizat într-o conferință de presă premierul Shinzo Abe.

”Primăvara vine după iarna grea, acest nume vrea să marcheze începutul unei perioade pline de speranță”, a adăugat el.

Termenul provine dintr-un scurt poem japonez "waka" ce trimite la natură, extras din cea mai veche culegere de poeme japoneze, intitulată Manyoshu.

”Este pentru prima oară când este vorba despre un termen provenind din texte japoneze” și nu chineze, a precizat șeful Guvernului, catalogat adesea drept naționalist, declarându-se ”mândru de lunga istorie a Japoniei”.

Numele acestei ere - a cărui dezvăluire este în sine un eveniment istoric pentru japonezi - este rezultatul unei reflecții, timp de mai multe luni, a unor experți, personalități de diverse origini și lideri politici.

Fiecare împărat japonez, sau ”gengo”, primește un nume care este folosit complementar calendarului vestic pentru a marca trecerea timpului. Numele unei ere dă tonul evenimentelor din deceniile viitoare și este semnificativ pentru viețile cotidiene ale japonezilor. Acest nume apare pe monede, în ziare, pe permisele de conducere și pe actele oficiale.

Împăratul Japoniei, Akihito, a decis să abdice din funcție din cauza vârstei înaintate. Acesta are 85 de ani. Tronul va fi moștenit de fiul acestuia, prințul coroanei, Naruhito. Japonezii au adoptat și calendarul occidental, cele două sisteme fiind folosite concomitent.

Naruhito va accede la tron după retragerea tatălui său, împăratul Akihito. Acesta abdică pe 30 aprilie, încheind era Heisei, care a început în 1989.