Jack Spintec─âtorul a fost identificat cu ajutorul testelor ADN jpeg

Jack Spintec─âtorul a fost identificat cu ajutorul testelor ADN

Identitatea criminalului ├«n serie Jack Spintec─âtorul, din Londra secolului al 19-lea, a fost descoperit─â dup─â 126 de ani de la ┼čirul de crime care a ├«ngrozit metropola britanic─â, gra┼úie testelor ADN f─âcute pe materia organic─â de pe un ┼čal al unei victime, scrie Mediafax.

Unul dintre cele mai mari mistere, care le-a dat b─âtaie de cap criminali┼čtilor mai mult de un secol ┼či a fost transpus ├«n numeroase c─âr┼úi ┼či filme, d├ónd na┼čtere unei serii de teorii unele mai bizare dec├ót altele, a fost ├«n sf├ór┼čit descifrat, gra┼úie tehnologiilor moderne care permit testele ADN. B─ârbatul responsabil pentru cel pu┼úin cinci crime petrecute ├«n Londra, ├«n toamna anului 1888, a fost identificat ├«n persoana imigrantului polonez Aaron Kosminski, unul dintre cei ┼čase suspec┼úi ancheta┼úi la momentul respectiv.

Probele ADN au demonstrat f─âr─â dubiu c─â Jack Spintec─âtorul este evreul Aaron Kosminski, care a ajuns la Londra la ├«nceputul anilor 1880, emigr├ónd din ┼úara sa natal─â ├«mpreun─â cu familia din cauza pogromului rus. Kosminski lucra ca frizer, potrivit documentelor autorit─â┼úilor londoneze, ┼či suferea de o boal─â mental─â, cel mai probabil schizofrenie paranoid─â, informeaz─â ÔÇ×Daily MailÔÇŁ.

Documentele medicale ale vremii arat─â c─â b─ârbatul avea halucina┼úii auditive ┼či ├«l descriu totodat─â ca fiind un misogin cu ├«nclina┼úii patologice spre masturbare. Descoperirea identit─â┼úii lui Jack Spintec─âtorul, cum a ajuns s─â fie supranumit criminalul considerat ├«n epoc─â ├«ncarnarea diavolului, a fost posibil─â dup─â ce un colec┼úionar a cump─ârat un ┼čal, ├«n 2007, la o licita┼úie cu obiecte care au avut leg─âtur─â cu ┼čirul de crime.

┼×alul care a rezolvat misterul

Russel Edwards, un britanic interesat de misterul crimelor de foarte mul┼úi ani, a cump─ârat acest ┼čal (foto dreapta), de┼či mul┼úi al┼úi exper┼úi ├«n seria de crime nu i-au atribuit niciodat─â vreo importan┼ú─â acestui obiect vestimentar.

Edwards a descoperit c─â obiectul fusese luat de un poli┼úist care a participat la ancheta crimelor ┼či oferit so┼úiei sale. Timp de peste un secol, ┼čalul a r─âmas ├«n familia poli┼úistului, ├«n mod suprinz─âtor f─âr─â s─â fie sp─âlat vreodat─â. ┼×alul s-a aflat ├«n posesia Muzeului de Criminalistic─â din Londra din 1991 p├ón─â ├«n 2007, f─âr─â s─â fi fost testat vreodat─â pentru urme de ADN sau s─â fie expus. ├Än 2001, a revenit ├«n familia anchetatorului crimelor din 1888. Cinci ani mai t├órziu, un test ADN a fost efectuat asupra ┼úes─âturii, pentru un documentar al televiziunii Channel 4, dar rezultatele au fost neconcludente.

Dup─â ce a fost cump─ârat ├«n 2007 de Russel Edwards, entuziastul criminalist amator a f─âcut mai multe cercet─âri pentru a afla provenien┼úa exact─â a ┼čalului. Dup─â ce a avut confirmarea c─â obiectul a fost g─âsit l├óng─â cadavrul ultimei victime a lui Jack Spintec─âtorul, ├«n 2011 Edwards a apelat la ajutorul unui expert criminalist ┼či a efectuat mai multe analize de mare precizie, pentru a identifica existen┼úa unor eventuale pete de s├ónge sau alt material genetic pe ┼úes─âtur─â. Rezultatele au fost uimitoare. Expertul a identificat urme de s├ónge ┼či de sperm─â. Cercet─ârile ulterioare au relevat prezen┼úa ADN-ului ├«ndeajuns de bine p─âstrat pentru a putea compara probele cu codul genetic al urma┼čilor victimei ┼či a rudelor unora dintre b─ârba┼úii b─ânui┼úi a fi criminalul.

├Än 2012, anchetatorii au reu┼čit s─â g─âseasc─â o rud─â a criminalului, cele mai multe indicii din epoc─â indic├ónd faptul c─â frizerul polonez era cel mai probabil Jack Spintec─âtorul. Rezultatele ADN au confirmat dup─â aproape doi ani de cercetare ┼či teste c─â sperma g─âsit─â pe ┼čal era a lui Aaron Kosminski, iar astfel misterul a fost deslu┼čit la 126 de ani de la oribilele crime. Aaron Kosminski avea 23 de ani c├ónd a comis crimele ┼či locuia cu cei doi fra┼úi ai s─âi ┼či cu o sor─â a sa foarte aproape de locul unde a fost g─âsit─â una dintre victime. ├Än ciuda faptului c─â fusese identificat de un martor ca fiind prezent ├«n locul unde a fost ucis─â una dintre femei, poli┼úia londonez─â nu a avut, ├«n 1888, suficiente dovezi pentru a-l acuza oficial. A fost arestat pentru 24 de ore, iar apoi a fost internat pentru tot restul vie┼úii sale ├«ntr-un azil pentru persoane cu boli psihice. A decedat pe 24 martie 1919.

Jack Spintecătorul-legenda care înfioară

De departe cel mai celebru criminal ├«n serie, Jack Spintec─âtorul a fost pseudonimul dat unui criminal anonim care a ac┼úionat ├«n zona Whitechapel din Londra, ├«ntre sf├ór┼čitul lunii august ┼či ├«nceputul lunii noiembrie 1888. Asasinatele sale au ajuns ├«n manualele de criminalistic─â. Majoritatea victimelor alese de c─âtre criminal erau femei, ├«n special prostituate. Orele preferate erau cele din noapte sau cele de diminea┼ú─â, crimele fiind realizate chiar ├«n locuri publice. Victimele erau atacate pe la spate, criminalul strangul├óndu-le ┼či apoi mutil├óndu-le ┼či disec├ónd corpurile. Oficialii au considerat c─â asasinul avea unele cuno┼čtin┼úe de chirurgie, c─âci Jack Spintec─âtorul obi┼čnuia sa scoat─â organele interne ale femeilor asasinate. Brutalitatea omorurilor ┼či ineficien┼úa poli┼úiei au ajuns subiecte de ziar ├«n acea vreme, contribuind la sporirea faimei asasinului, dar ┼či a fricii popula┼úiei.

Seria de 5 victime

Multe crime petrecute ├«n Londra acelei perioade au fost atribuite lui Jack Spintec─âtorul, ├«ns─â numai cinci sunt considerate a fi ├«n mod clar realizate de c─âtre acest criminal. Cele cinci victime asasinate de c─âtre Jack Spintec─âtorul au fost:Mary Ann Nichols, Annie Chapman, Elizabeth Stride, Catherine Eddowes ┼či Mary Jane Kelly.

Mary Ann Nichols avea 43 de ani atunci c├ónd a fost ucis─â pe 31 august 1888 pe BuskÔÇÖs Row (ast─âzi Durward Street). Raportul poli┼úiei men┼úiona ÔÇ×Nu se cunoa┼čte o crim─â mai brutal─â ┼či mai odioas─â dec├ót aceastaÔÇŁ.

Annie Chapman a fost următoarea vctima, fiind ucisă pe 8 septembrie la vârsta de 47 de ani pe Hanbury Street. Abdomenul său era spintecat, iar mai târziu s-a constatat faptul că uterul sau a fost extras.

Pe 30 septembrie a fost ├«nregistrat─â o crim─â dubl─â, cele doua victime fiind Elizabeth Stride ┼či Katherine Eddowes. ├Än cazul lui Elizabeth Stride lipseau mutil─ârile din zona abdomenului, fapt ce a determinat autorit─â┼úile s─â cread─â fie c─â acest asasinat nu poate fi atribuit lui Jack Spintec─âtorul, fie c─â asasinul a fost ├«ntrerupt ├«n timpul atacului. ├Än cazul lui Eddowes, rinichiul st├óng ┼či parte din uter au fost extrase. Ziarele men┼úionau cruzimea cu care a fost ucis─â Catherine Eddowes:ÔÇ×├Än acest caz, victima era at├ót de desfigurat─â, ├«nc├ót identificarea a fost foarte dificil─â;abdomenul ├«i fusese practice smuls ┼či o parte din intestine scoase ┼či ├«nf─â┼čurate ├«n jurul gatuluiÔÇŁ.

Ultima crim─â a fost ┼či cea mai violent─â. Victima, Mary Jane Kelly, a fost ucis─â pe 9 noiembrie ├«n camera ├«n care locuia. G├ótul s─âu era sec┼úionat, capul aproape fiind desprins de trup, abdomenul era spintecat, bra┼úul drept ┼či s├ónii fuseser─â taiati, corpul fusese eviscerat. Chipul s─âu a fost mutilat, iar gambele au fost r─âzuite de carne.

Goana dup─â Jack Spintec─âtorul

Probabil c─â inexisten┼úa unei adev─ârate solu┼úii la ├«ntregul mister al Spintec─âtorului este ceea ce a f─âcut ca acesta s─â r─âm├ón─â p├ón─â ├«n zilele noastre ├«n aten┼úia cercet─âtorilor. Lipsa unui vinovat ├«n seria de crime a dus la apari┼úia multor teorii ┼či suspectarea chiar a unor membri ai familiei regale britanice ca fiind Jack Spintec─âtorul. Printre numele celebre b─ânuite a fi autorii crimelor se num─âr─â nepotul reginei Victoria, Prin┼úul Albert Victor, Duce de Clarence, pictorul postimpresionist Walter Sickert, fostul prim-ministru liberal britanic William Gladstone ┼či chiar scriitorul Lewis Carroll, autorul celebrei c─âr┼úi ÔÇ×Alice ├«n ┼óara Minunilor".

627x0 27 jpg jpeg