Jack Spintecătorul a fost identificat cu ajutorul testelor ADN
Identitatea criminalului în serie Jack Spintecătorul, din Londra secolului al 19-lea, a fost descoperită după 126 de ani de la şirul de crime care a îngrozit metropola britanică, graţie testelor ADN făcute pe materia organică de pe un şal al unei victime, scrie Mediafax.
Unul dintre cele mai mari mistere, care le-a dat bătaie de cap criminaliştilor mai mult de un secol şi a fost transpus în numeroase cărţi şi filme, dând naştere unei serii de teorii unele mai bizare decât altele, a fost în sfârşit descifrat, graţie tehnologiilor moderne care permit testele ADN. Bărbatul responsabil pentru cel puţin cinci crime petrecute în Londra, în toamna anului 1888, a fost identificat în persoana imigrantului polonez Aaron Kosminski, unul dintre cei şase suspecţi anchetaţi la momentul respectiv.
Probele ADN au demonstrat fără dubiu că Jack Spintecătorul este evreul Aaron Kosminski, care a ajuns la Londra la începutul anilor 1880, emigrând din ţara sa natală împreună cu familia din cauza pogromului rus. Kosminski lucra ca frizer, potrivit documentelor autorităţilor londoneze, şi suferea de o boală mentală, cel mai probabil schizofrenie paranoidă, informează „Daily Mail”.
Documentele medicale ale vremii arată că bărbatul avea halucinaţii auditive şi îl descriu totodată ca fiind un misogin cu înclinaţii patologice spre masturbare. Descoperirea identităţii lui Jack Spintecătorul, cum a ajuns să fie supranumit criminalul considerat în epocă încarnarea diavolului, a fost posibilă după ce un colecţionar a cumpărat un şal, în 2007, la o licitaţie cu obiecte care au avut legătură cu şirul de crime.
Şalul care a rezolvat misterul
Russel Edwards, un britanic interesat de misterul crimelor de foarte mulţi ani, a cumpărat acest şal (foto dreapta), deşi mulţi alţi experţi în seria de crime nu i-au atribuit niciodată vreo importanţă acestui obiect vestimentar.
Edwards a descoperit că obiectul fusese luat de un poliţist care a participat la ancheta crimelor şi oferit soţiei sale. Timp de peste un secol, şalul a rămas în familia poliţistului, în mod suprinzător fără să fie spălat vreodată. Şalul s-a aflat în posesia Muzeului de Criminalistică din Londra din 1991 până în 2007, fără să fi fost testat vreodată pentru urme de ADN sau să fie expus. În 2001, a revenit în familia anchetatorului crimelor din 1888. Cinci ani mai târziu, un test ADN a fost efectuat asupra ţesăturii, pentru un documentar al televiziunii Channel 4, dar rezultatele au fost neconcludente.
După ce a fost cumpărat în 2007 de Russel Edwards, entuziastul criminalist amator a făcut mai multe cercetări pentru a afla provenienţa exactă a şalului. După ce a avut confirmarea că obiectul a fost găsit lângă cadavrul ultimei victime a lui Jack Spintecătorul, în 2011 Edwards a apelat la ajutorul unui expert criminalist şi a efectuat mai multe analize de mare precizie, pentru a identifica existenţa unor eventuale pete de sânge sau alt material genetic pe ţesătură. Rezultatele au fost uimitoare. Expertul a identificat urme de sânge şi de spermă. Cercetările ulterioare au relevat prezenţa ADN-ului îndeajuns de bine păstrat pentru a putea compara probele cu codul genetic al urmaşilor victimei şi a rudelor unora dintre bărbaţii bănuiţi a fi criminalul.
În 2012, anchetatorii au reuşit să găsească o rudă a criminalului, cele mai multe indicii din epocă indicând faptul că frizerul polonez era cel mai probabil Jack Spintecătorul. Rezultatele ADN au confirmat după aproape doi ani de cercetare şi teste că sperma găsită pe şal era a lui Aaron Kosminski, iar astfel misterul a fost desluşit la 126 de ani de la oribilele crime. Aaron Kosminski avea 23 de ani când a comis crimele şi locuia cu cei doi fraţi ai săi şi cu o soră a sa foarte aproape de locul unde a fost găsită una dintre victime. În ciuda faptului că fusese identificat de un martor ca fiind prezent în locul unde a fost ucisă una dintre femei, poliţia londoneză nu a avut, în 1888, suficiente dovezi pentru a-l acuza oficial. A fost arestat pentru 24 de ore, iar apoi a fost internat pentru tot restul vieţii sale într-un azil pentru persoane cu boli psihice. A decedat pe 24 martie 1919.
Jack Spintecătorul-legenda care înfioară
De departe cel mai celebru criminal în serie, Jack Spintecătorul a fost pseudonimul dat unui criminal anonim care a acţionat în zona Whitechapel din Londra, între sfârşitul lunii august şi începutul lunii noiembrie 1888. Asasinatele sale au ajuns în manualele de criminalistică. Majoritatea victimelor alese de către criminal erau femei, în special prostituate. Orele preferate erau cele din noapte sau cele de dimineaţă, crimele fiind realizate chiar în locuri publice. Victimele erau atacate pe la spate, criminalul strangulându-le şi apoi mutilându-le şi disecând corpurile. Oficialii au considerat că asasinul avea unele cunoştinţe de chirurgie, căci Jack Spintecătorul obişnuia sa scoată organele interne ale femeilor asasinate. Brutalitatea omorurilor şi ineficienţa poliţiei au ajuns subiecte de ziar în acea vreme, contribuind la sporirea faimei asasinului, dar şi a fricii populaţiei.
Seria de 5 victime
Multe crime petrecute în Londra acelei perioade au fost atribuite lui Jack Spintecătorul, însă numai cinci sunt considerate a fi în mod clar realizate de către acest criminal. Cele cinci victime asasinate de către Jack Spintecătorul au fost:Mary Ann Nichols, Annie Chapman, Elizabeth Stride, Catherine Eddowes şi Mary Jane Kelly.
Mary Ann Nichols avea 43 de ani atunci când a fost ucisă pe 31 august 1888 pe Busk’s Row (astăzi Durward Street). Raportul poliţiei menţiona „Nu se cunoaşte o crimă mai brutală şi mai odioasă decât aceasta”.
Annie Chapman a fost următoarea vctima, fiind ucisă pe 8 septembrie la vârsta de 47 de ani pe Hanbury Street. Abdomenul său era spintecat, iar mai târziu s-a constatat faptul că uterul sau a fost extras.
Pe 30 septembrie a fost înregistrată o crimă dublă, cele doua victime fiind Elizabeth Stride şi Katherine Eddowes. În cazul lui Elizabeth Stride lipseau mutilările din zona abdomenului, fapt ce a determinat autorităţile să creadă fie că acest asasinat nu poate fi atribuit lui Jack Spintecătorul, fie că asasinul a fost întrerupt în timpul atacului. În cazul lui Eddowes, rinichiul stâng şi parte din uter au fost extrase. Ziarele menţionau cruzimea cu care a fost ucisă Catherine Eddowes:„În acest caz, victima era atât de desfigurată, încât identificarea a fost foarte dificilă;abdomenul îi fusese practice smuls şi o parte din intestine scoase şi înfăşurate în jurul gatului”.
Ultima crimă a fost şi cea mai violentă. Victima, Mary Jane Kelly, a fost ucisă pe 9 noiembrie în camera în care locuia. Gâtul său era secţionat, capul aproape fiind desprins de trup, abdomenul era spintecat, braţul drept şi sânii fuseseră taiati, corpul fusese eviscerat. Chipul său a fost mutilat, iar gambele au fost răzuite de carne.
Goana după Jack Spintecătorul
Probabil că inexistenţa unei adevărate soluţii la întregul mister al Spintecătorului este ceea ce a făcut ca acesta să rămână până în zilele noastre în atenţia cercetătorilor. Lipsa unui vinovat în seria de crime a dus la apariţia multor teorii şi suspectarea chiar a unor membri ai familiei regale britanice ca fiind Jack Spintecătorul. Printre numele celebre bănuite a fi autorii crimelor se numără nepotul reginei Victoria, Prinţul Albert Victor, Duce de Clarence, pictorul postimpresionist Walter Sickert, fostul prim-ministru liberal britanic William Gladstone şi chiar scriitorul Lewis Carroll, autorul celebrei cărţi „Alice în Ţara Minunilor".