Istoricii bulgari şi ruşi vor crea un comitet de organizare cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la războiul ruso-turc din 1877-1878. România nu a fost invitată
În comitetul de organizare vor fi invitaţi şi specialişti sârbi şi reprezentanţi ai altor popoare balcanice, precum şi istorici turci. În comitetul de organizare vor fi invitaţi şi specialişti sârbi şi reprezentanţi ai altor popoare balcanice, precum şi istorici turci.
Istoricii ruşi şi bulgari vor crea un comitet internaţional de organizare pentru a pregăti o serie de evenimente în legătură cu viitoarea aniversare a 150 de ani de la încheierea războiului de eliberare ruso-turc, în 2028. Acest lucru a fost anunţat joi, de către preşedintele consiliului de administraţie al Societăţii de Istorie Rusă (SIR), directorul executiv al Fundaţiei pentru Istoria Patriei, Konstantin Mogilevsky, în urma unei întâlniri a delegaţiei ruse cu vicepreşedintele Bulgariei, Iliyana Iotova şi cu oamenii de ştiinţă din această ţară.
În Bulgaria, în perioada 9-10 decembrie, au loc o serie de evenimente cu participarea delegaţiei SIR, programate să coincidă cu împlinirea a 144 de ani de la capturarea Plevnei.
„În 2027, se vor împlini 150 de ani de la începutul războiului ruso-turc, moment propice pentru a lucra la un întreg ciclu de evenimente ştiinţifice, culturale şi educaţionale dedicate memoriei acestei pagini eroice din istoria ţărilor noastre”, a spus Mogilevsky.
Potrivit acestuia, partea bulgară a susţinut această iniţiativă. De asemenea, este planificată să invite în comitetul de organizare specialişti sârbi şi reprezentanţi ai altor popoare balcanice, precum şi istorici turci. Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Ruse şi Bulgare sunt, de asemenea, aşteptaţi să ia parte activă la un amplu program de evenimente care se va derula în următorii cinci ani.
„Vicepreşedintele Bulgariei a subliniat în mod special că avem o părere similară în evaluarea naturii acelui război, a cauzelor, a cursului şi a rezultatelor acestuia, iar evenimentele care vor fi pregătite ar trebui să vizeze în special tinerii. De aceea este importantă crearea de conţinut video, a unui muzeu, a unor expoziţii de arhivă, publicarea documentelor de arhivă, readucere în atenţie a unor oameni anume - eroi ai acelui război. Deşi au trecut 150 de ani şi în general, în toţi aceşti ani experţii au studiat istoria acestui război fără întrerupere, există suficiente locuri goale, iar orizontul de lucru pentru o astfel de muncă făcută în comun este imens ", a spus Mogilevsky.
După cum a amintit preşedintele consiliului de administraţie al SIR, capturarea Plevnei (10 decembrie) a fost unul dintre evenimentele cheie ale războiului ruso-turc din 1877-1878, care a marcat o schimbare radicală în acesta. Victoria în acest război a dus la eliberarea popoarelor balcanice de sub jugul otoman şi, în special, la restabilirea statalităţii bulgare.
Evenimente comemorative în Bulgaria
Potrivit preşedintelui consiliului de administraţie al SIR, delegaţia rusă a vizitat joi şi pasul Shipka, unde au depus coroane de flori „în memoria soldaţilor-eliberatori ruşi”.
„Astăzi este Ziua Eroilor Patriei şi am considerat că este de datoria noastră să venim la Pasul Shipka şi să depunem flori acolo, la mormintele apărătorilor pasului Shipka, la monumentul eroilor ruşi, eroii generalului Radeţki. „Totul este liniştit pe Shipka care „a devenit un simbol al eroismului soldatului rus şi, prin urmare, în această Zi a Cavalerilor Sf. Gheorghe, Ziua Eroilor Patriei, a fost foarte corect să depunem flori pe mormintele apărătorilor pasului Shipka”, a spus Mogilevski.
În cadrul vizitei delegaţiei ruse la Casa Rusă din Sofia, a avut loc joi un forum ştiinţific dedicat împlinirii a 144 de ani de la declararea războiului de eliberare ruso-turc.
Tot vineri, Pleven (Plevna) va găzdui o conferinţă dedicată celei de-a 144-a aniversări a epopeii Pleven.