Istoria unui tablou de Claude Monet, confiscat de naziști și recuperat de FBI
Un tablou Claude Monet, confiscat de naziști de la o familie de evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost returnat descendenților, după ce a fost recuperat de FBI.
Soții Adalbert „Bela” și Hilda Parlagi au achiziționat opera de artă, intitulată „Bord de Mer”, la o licitație de artă austriacă în 1936. După ce Germania nazistă a anexat Austria în 1938, soții Parlagi au fost nevoiți să fugă și și-au lăsat bunurile înntr-un depozit, relatează The Guardian.
În 1940, naziștii le-au confiscat bunurile, care includeau alte șapte opere de artă, iar un dealer de artă nazist a achiziționat pastelul. Tabloul de Monet, care datează din aproximativ 1865, a dispărut ulterior în 1941.
După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Bela Parlagi a căutat operele de artă furate până la moartea sa în 1981. De asemenea, fiul său a încercat să găsească tablourile familiei, fără succes, până la moartea sa în 2012.
Agenții FBI au început să investigheze acest caz în 2021, după ce s-a aflat că un dealer de artă din New Orleans a achiziționat tabloul în 2017 și l-a vândut colecționarilor privați doi ani mai târziu.
Tabloul a fost scos la vânzare la o galerie de artă din orașul american Houston, în 2023. Agenții FBI și detectivii poliției din New York i-au contactat pe proprietarii tabloului, care nu îi cunoșteau proveniența, și le-au explicat că acesta a fost furat.
Proprietarii au predat voluntar tabloul autorităților și au renunțat la drepturile lor de proprietate. Lucrarea a fost restituită nepoatelor lui Parlagi, Helen Lowe și Francoise Parlagi.
Foto sus: Tabloul „Bord de Mer”, de Claude Monet (© fbi.gov)
Mai multe pentru tine...