Tabloul „Ecce Homo” pictat de Caravaggio este prezentat la Madrid (foto: Captură video Youtube / El Mundo)

Istoria ieșită din comun a unui tablou pictat de Caravaggio

📁 Istoria unui tablou
Autor: Redacția
🗓️ 27 mai 2024

Atribuit în mod eronat unui pictor necunoscut, a fost pe punctul de a fi scos la licitație pentru 1.500 de euro. Autentificat în cele din urmă, tabloul „Ecce Homo” pictat de Caravaggio este prezentat la Madrid, unde va rămâne expus pentru câteva luni la Muzeul Prado.

O pânză cu „o valoare excepțională”, marcată de o poveste ieșită din comun: acesta este felul în care reprezentanții celebrului muzeu spaniol descriu pictura veche de 400 de ani, pe care vor să o expună în fața publicului larg până în luna octombrie, informează Agerpres.

Pictat între 1605 și 1609, tabloul „Ecce Homo” îl prezintă pe Hristos, cu mâinile legate și capul acoperit de o coroană de spini, în timp ce era prezentat în fața mulțimii de prefectul roman Pilat din Pont, cu puțin timp înainte de răstignire.

Este unul dintre cele aproximativ 60 de tablouri din lumea întreagă atribuite maestrului italian Michelangelo Merisi da Caravaggio, cunoscut sub numele de Caravaggio (1571-1610), un specialist în clarobscur și o personalitate marcantă a picturii baroce.

Potrivit experților, acest ulei pe pânză a făcut parte din colecția privată a regelui Filip al IV-lea al Spaniei, înainte să fie expus în apartamentele fiului său, Carol al II-lea.

Lăsat moștenire către Academia Regală San Fernando din Madrid, el ar fi fost recuperat în 1823 de Evaristo Pérez de Castro, om de stat și diplomat spaniol, în schimbul unui alt tablou, înainte de a fi transmis descendenților săi.

Tabloul a fost redescoperit în 2021

O casă de licitații din Madrid a scos tabloul la vânzare în 2021, pentru 1.500 de euro, crezând că era opera unui discipol al lui José de Ribera, un pictor spaniol de la începutul secolului al XVII-lea și mare admirator al lui Caravaggio,

Alertat de experți, Muzeul Prado a precizat că există „suficiente dovezi” care să sugereze că lucrarea este opera lui Caravaggio. Ministerul spaniol al Culturii a blocat imediat licitația.

Acea intervenție de ultim moment a fost salutată de comunitatea istoricilor de artă: după o analiză meticuloasă, specialiștii au stabilit că acest „Ecce Homo” este într-adevăr o operă a artistului italian, au explicat reprezentanții Muzeului Prado.

Potrivit presei spaniole, tabloul a fost cumpărat cu 36 de milioane de euro de noul său proprietar, un cetățean britanic care locuiește în Spania. Înainte de a fi expusă la Prado, pictura a fost restaurată complet sub îndrumarea specialistului Andrea Cipriani.

Mai multe pentru tine...