Istoria Constanţei, aruncată la gunoi. Arheolog: „Fragmentele ceramice găsite pe câmp sunt din perioadele elenistică, romană şi romano-bizantină“
În pământul aruncat la groapa de gunoi la ieşirea din Constanţa spre Valu lui Traian, care este rezultat din săpăturile din zona istorică a oraşului Constanţa, au fost descoperite fragmente ceramice foarte vechi, relatează adevarul.ro.
Arheologul Octavian Mitroi, care s-a dus pe câmp pentru a recupera resturi de fragmente de ceramică, spune că acestea provin din perioadele elenistică, romană şi romano-bizantină aparţinând unor vase de diverse tipuri. Cele mai vechi fragmente provin din secolele III - II înainte de Hristos, iar cele mai recente din secolul VI după Hristos. Specialistul spune că aceste ruine trebuiau descoperite în cadrul unor săpături arheologice făcute după metodele arheologice. „Ne interesează contextele în care acestea se aflau în pământ, de la ce complexe arheologice: morminte, locuinţe, gropi... astfel încât putem obţine informaţii pe seama lor“, spune arheologul. Resturile de ceramică descoperite recent pe câmp provin din zone aflate la marginea săpăturii unde s-a făcut în 2016 descărcarea de sarcină arheologică. Practic, zonele de margine aflate de-a lungul proprietăţii au fost săpate mecanizat, în lipsa unui contract de descărcare arheologică şi, implicit, fără prezenţa unui arheolog la faţa locului. Obligaţia de a încheia un contract de descărcare de sarcină arheologică revenea investitorului, respectiv Bueno Comp SRL, care vrea să ridice o construcţie de patru etaje pe strada Traian nr. 49A.. Din păcate, acesta s-ar putea alege doar cu o amendă.