Istoria complexului de la Stonehenge, prezentată într o expoziție deschisă la British Museum / VIDEO  jpeg

Istoria complexului de la Stonehenge, prezentată într-o expoziție deschisă la British Museum / VIDEO

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 16 februarie 2022

Situl preistoric Stonehenge a început să intre în declin odată cu apariția uneltelor din metal, o revoluție tehnologică ce a produs numeroase obiecte prezentate în prima expoziție pe care British Museum din Londra o dedică acestui sit cu o vechime de 4.500 de ani.

Expoziția „The World of Stonehenge”, deschisă în perioada 17 februarie - 17 iulie 2022, trasează evoluția acestui sit din sudul Angliei, compus din două cercuri concentrice de monoliți ce au forma unor coloane și grinzi din piatră. Expoziția prezintă o serie de elemente diverse, de la uneltele din piatră utilizate de vânătorii-culegători preistorici înaintea construirii monumentului, până la legendele celte, care, în Evul Mediu, atribuiau crearea sitului unui magician celebru, Merlin, informează Agerpres.

În absența posibilității de „a aduce Stonehenge”, sit înscris în patrimoniul mondial UNESCO din 1986, muzeul londonez a ales să exploreze lumea complexă care a asistat la nașterea monumentului neolitic și la prăbușirea sa odată cu sosirea, în urmă cu 4.000 de ani, a oamenilor care utilizau metale și care nu au mai fost interesați de acel sit.

Stonhenge și-a pierdut utilizarea originală pentru a deveni un cimitir. Expoziția de la Londra prezintă mai multe exemple de morminte, alături de obiecte precum mari coliere din aur fabricate în Franța în jurul anului 2300 î.e.n. și „discul ceresc de la Nebra”, cea mai veche reprezentare a cosmosului descoperită până în prezent, realizată din aur și bronz în anul 1600 î.e.n. pe teritoriul actual al Germaniei.