Ipoteza contactului dintre amerindieni și polinezieni, confirmată de un studiu genetic jpeg

Ipoteza contactului dintre amerindieni și polinezieni, confirmată de un studiu genetic

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 13 iulie 2020

Un amplu studiu genetic a demonstrat că amerindienii și polinezienii s-au încrucișat încă din jurul anului 1200 și au lăsat dovezi incontestabile ale acelor întâlniri în ADN-ul populațiilor native care locuiesc în prezent de-a lungul coastelor Pacificului în America de Sud și America Centrală, precum și în insulele polineziene. 

Pentru acest studiu, oamenii de știință au colectat date genetice de la peste 800 de indivizi, respectiv 15 grupuri de amerindieni care locuiesc de-a lungul coastelor Pacificului în America de Sud și America Centrală și de la localnici care trăiesc pe 17 insule polineziene. Testele ADN a demonstrat că încrucișările dintre grupurile indigene din Columbia și Ecuador și cele din Polinezia sunt fără echivoc, potrivit studiului publicat în revista Nature.

Ipoteza contactului dintre polinezieni și amerindieni este dezbătută de mai multe decenii de arheologi și istorici. Cel mai cunoscut susținător al acestei ipoteze a fost exploratorul și scriitorul norvegian Thor Heyerdahl. El era convins că locuitorii din Peru au ajuns pe insulele izolate din Pacific și a încercat să demonstreze că acest lucru a printr-o expediție devenită legendară. 

În 1947, Heyerdahl a construit o plută, botezată Kon-Tiki, după numele unui zeu incaș, și a plecat din Peru, lăsându-se dus de curenți și plutind în derivă timp de 101 zile (foto sus: Nasjonalbiblioteket / Wikimedia Commons). E al străbătut astfel 7.000 de kilometri înainte de a eșua pe o insulă din arhipelagul Tuamotu din Polinezia Franceză.

Studiul publicat acum de revista Nature nu dovedește însă teoria lui Thor Heyerdahl. Cercetătorii nu pot spune deocamdată cu certitudine dacă acele călătorii au fost făcute de populații din America de Sud spre insule polineziene din centrul Oceanului Pacific și nici dacă acele călătorii au fost realizate de polinezieni care au navigat până pe coastele Americii de Sud.

Până în prezent, cea mai solidă dovadă a contactului dintre polinezieni și amerindieni era cultivarea cartofului dulce în insulele din Pacific. Această plantă originară din cele două Americi, a fost cultivată de polinezieni cu mult timp înainte de sosirea europenilor, iar denumirea plantei din numeroase limbi polineziene se aseamănă cu denumirea dată de popoarele din America de Sud.