Ion Caramitru, distins cu decoraţia regală "Nihil Sine Deo" de Casa Regală a României jpeg

Ion Caramitru, distins cu decoraţia regală "Nihil Sine Deo" de Casa Regală a României

­čôü Istoria Teatrului
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 20 aprilie 2012

Actorul ┼či regizorul Ion Caramitru a fost distins cu decora┼úia regal─â "Nihil Sine Deo", medalia fiindu-i conferit─â de Principesa Margareta ├«ntr-o ceremonie care s-a desf─â┼čurat miercuri sear─â la Sala Regilor a Palatului Elisabeta, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Ceremonia a avut loc ├«n prezen┼úa Principesei Margareta ┼či a Principelui Radu ai Rom├óniei.

"Medalia i-a fost conferit─â de c─âtre Principesa Mo┼čtenitoare a Rom├óniei, ├«n numele Majest─â┼úii Sale Regelui, pentru excep┼úionala sa carier─â, f─âr─â de care arta dramatic─â a ultimelor cinci decenii ar fi mai s─ârac─â. Pentru contribu┼úia f─âr─â pereche adus─â renumelui artei dramatice rom├óne┼čti ├«n Europa, America ┼či Asia, ├«n teatru, film, oper─â ┼či ├«n ├«nv─â┼ú─âm├óntul universitar ┼či pentru pozi┼úia sa public─â bazat─â pe principii generoase, puternice ┼či clare, pe care ┼či-a p─âstrat-o de-a lungul anilor post-decembri┼čti, pentru sus┼úinerea culturii din pozi┼úii guvernamentale ┼či pentru rolul s─âu creator ├«n societatea civil─â, pentru ata┼čamentul de mai bine de dou─â decenii fa┼ú─â de Monarhie ┼či de principiile ┼či valorile Coroanei, precum ┼či pentru fidelitatea public─â ar─âtat─â Familiei Regale", se spune ├«n comunicat.

image
image

Printre invita┼úii la ceremonie s-au num─ârat personalit─â┼úi marcante ale lumii teatrale rom├óne┼čti, membri ai Academiei Rom├óne, familia ┼či persoane apropiate lui Ion Caramitru.

Seara s-a ├«ncheiat cu un dineu, g─âzduit ├«n Sufrageria Mare a Palatului Elisabeta, oferit de Familia Regal─â ├«n onoarea lui Ion Caramitru, pentru s─ârb─âtoriRea zilei de na┼čtere, la ├«mplinirea v├órstei de ┼čaptezeci de ani (pe 9 martie, n.r.).

Potrivit site-ului Casei Regale, decora┼úia regal─â "Nihil Sine Deo" a fost instituit─â la data de 30 decembrie 2009, prin ordinul Regelui Mihai I, ┼čeful Casei Regale a Rom├óniei. Al─âturi de Medalia "Regele Mihai I pentru Loialitate" ┼či de Crucea Casei Regale a Rom├óniei, Decora┼úia regal─â "Nihil Sine Deo" este o distinc┼úie ce se acord─â prin decizia ┼čefului Familiei Regale a Rom├óniei. Decora┼úia regal─â "Nihil Sine Deo" poate fi acordat─â personalit─â┼úilor marcante din domeniul social, ┼čtiin┼úific, educa┼úional, cultural, spiritual, economic, politic ┼či militar care au ajuns la un respectabil num─âr de ani ├«n profesie sau au realizat o performan┼ú─â de ├«nalt nivel, au avut o ini┼úiativ─â ie┼čit─â din comun, au dat dovada de generozitate ┼či spirit de r─âspundere, au folosit puterea exemplului personal pentru a ├«mbog─â┼úi prezentul rom├ónesc.

Ion Caramitru s-a n─âscut pe 9 martie 1942, ├«n Bucure┼čti, ┼či este actor de teatru ┼či film ┼či regizor de teatru. Este pre┼čedintele UNITER din 1990, iar din 2005 este ┼či directorul Teatrului Na┼úional Bucure┼čti.

Caramitru a absolvit Institutul de Art─â Teatral─â ┼či Cinematografic─â "I. L. Caragiale" ├«n 1964, c├ónd a ┼či debutat pe scena Teatrului Na┼úional din Bucure┼čti, ├«n spectacolul Eminescu, de Mircea ┼×tef─ânescu. A fost actor ┼či regizor la Teatrul Bulandra, al c─ârui directorat l-a ┼či de┼úinut ├«n perioada 1990-1993. Totodat─â, a fost ministrul Culturii ├«ntre anii 1996 ┼či 2000.

Pe l├óng─â bogata activitate de regizor de teatru, musical ┼či oper─â, Ion Caramitru a fost protagonistul a numeroase produc┼úii teatrale regizate de Liviu Ciulei, Andrei ┼×erban, Silviu Purc─ârete, Sanda Manu, C─ât─âlina Buzoianu, Alexandru Tocilescu ┼či Sic─â Alexandrescu.

Ca actor de film, a jucat ├«n peste 30 de filme rom├óne┼čti ┼či interna┼úionale, printre care "P─âdurea sp├ónzura┼úilor" (1964), "├Äntre oglinzi paralele" (1978), Luchian (1981), "Declara┼úie de dragoste" (1985), "Mission: Impossible" (1996), Amen (2002).

Ion Caramitru a fost distins, printre altele, cu titlurile de Ofi┼úer al Ordinului Imperiului Britanic ┼či Cavaler al Artelor ┼či Literelor oferit de Ministerul Culturii din Fran┼úa. De asemenea, Caramitru a fost decorat cu Ordinul pentru Merit al Rom├óniei ├«n grad de Mare Cruce.

Ion Caramitru a primit ┼či o stea pe Aleea Celebrit─â┼úilor-Walk of Fame din Bucure┼čti, ├«ntr-o ceremonie care s-a desf─â┼čurat pe 29 martie.