Insula Şerpilor a fost cucerită de ruşi  Toți grăniceri ucraineni de pe insulă au fost ucişi jpeg

Insula Şerpilor a fost cucerită de ruşi. Toți grăniceri ucraineni de pe insulă au fost ucişi

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 25 februarie 2022

Treisprezece grăniceri ucraineni au fost ucişi în urma bombardamentelor intense desfăşurate de nave ruseşti asupra Insulei Şerpilor în cursul zilei de joi, prima zi a invaziei Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit consilierul ministrului ucrainean de interne Anton Gheraşcenko, citat de agerpres.ro.

"Conform informaţiilor de care dispunem în prezent, insula Şerpilor din Marea Neagră a fost capturată de către ocupanţii ruşi", a anunţat în cursul serii de joi Serviciul ucrainean pentru frontieră într-un comunicat pe pagina sa oficială de Facebook, potrivit căruia întreaga infrastructură de pe insulă a fost distrusă în urma bombardamentelor

"O navă rusească a cerut garnizoanei din Insula Şerpilor să se predea. Apoi a fost declanşat un atac cu rachete şi tunuri de artilerie. 13 grăniceri şi-au pierdut viaţa", a scris Gheraşcenko pe contul său Telegram.

Două nave de război ale Flotei ruse din Marea Neagră - "Moskva" şi "Vasili Bâkov" - s-au aflat în apropierea insulei.

"Inamicul a încercat în mod repetat în zadar să-i intimideze pe grănicerii ucraineni de pe insulă, cerându-le să capituleze. Grăniceri şi militari ai armatei ucrainene au ripostat cu îndârjire", se menţiona în comunicatul citat.

Anterior, Lb.ua relata că "agresorul s-a folosit de un canal de comunicare internaţional pentru siguranţa navigaţiei pentru a le transmite grănicerilor ucraineni să capituleze.

Insula Şerpilor din Marea Neagră, clasificată drept "stâncă" în sensul Convenţiei de la Montego Bay privind Dreptul Mării din cauza lipsei de surse proprii de apă potabilă, se află la 45 de km de ţărmurile României şi Ucrainei.

Citește și:

Insula Şerpilor - un conflict încheiat?

Cum a fost Insula Șerpilor «înapoiată URSS», după cel de-Al Doilea Război Mondial