Insula Paştelui nu a fost distrusă în urma războaielor jpeg

Insula Paştelui nu a fost distrusă în urma războaielor

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 18 februarie 2016

Analiza recentă a artefactelor din Rapa Nui, Chile, despre care se credea iniţial că erau folosite ca vârfuri de sulită, arată tocmai contrariul, potrivit unui comunicat al Universităţii din Birmingham.

Se pare că aceste vârfuri erau unelte de uz general, comtazicând ipoteza unor războaie de amploare care ar fi pus capăt civilizaţiei. Explicaţia tradiţională pentru evoluţia Insulei Paştelui cuprindea ideea supraexploatării resurselor înainte de venirea europenilor ş apoi o serie de conflicte repetate care au dus la colapsul culturii. Obiectele triunghiulare ascuţite din obsidian cunoscute sub denumirea de mata’a erau considerate dovada în acest sens.

Analiza variabilităţii formelor prin morfometrie a demonstrat însă că aceste obiecte erau prea diverse şi prea diferite de armele tradiţionale, gândite destul de sistematic având în vedere rolul lor foarte important. Mata’a nu ar fi fost deloc eficiente neavând caracteristici marţiale deosebite, cel mult ar fi provocat tăieturi superficiale. Aşadar, războiul în acest context pare doar o interpretare târzie şi exagerată a surselor. Cel mai probabil este vorba de unelte agricole cu ajutorul cărora populaţia şi-a asigurat traiul o bună bucată de vreme înainte de venirea europenilor.