Bijuteriile coroanei britanice (© Wikimedia Commons)

Încoronarea regelui Charles al III-lea: Sud-africanii cer Regatului Unit să restituie cel mai mare diamant din lume

Încoronarea regelui Charles al III-lea a reînviat apelurile pentru restituirea celui mai mare diamant din lume, cunoscut sub numele de „Steaua Africii” sau „Cullinan I” și care este încastrat în sceptrul pe care regele Charles al III-lea urmează să îl țină în mână sâmbătă, în timpul ceremoniei sale de încoronare.

Cullinan I, supranumit și „Steaua Africii”, având 530 de carate, a fost găsit în Africa de Sud în 1905, atunci sub stăpânire britanică. Diamantul a fost oferit de guvernul colonial, doi ani mai târziu, regelui Edward al VII-lea la aniversarea sa, informează Agerpres.

„Toate bogățiile minerale ale Africii de Sud aparțin poporului sud-african, nu unui palat britanic. Oameni au murit, s-a vărsat sânge pentru ca aceste diamante să-și găsească drumul spre Marea Britanie”, a declarat deputatul Vuyolwethu Zungula, liderul unui mic partid de opoziție din Africa de Sud.

De la sfârșitul regimului de apartheid, au fost făcute în mod constant solicitări pentru restituirea acestui diamant, de fiecare dată mai presante, ca și în timpul vizitei reginei Elisabeta a II-a în țară, în 1995.

Diamantul din sceptrul regal, denumit oficial „Cullinan I”, a fost tăiat din diamantul brut Cullinan de 3100 de carate, extras dintr-o mină din apropiere de Pretoria. Trimis la Amsterdam, diamantul brut a fost tăiat în două pietre principale, șapte pietre prețioase și 96 briliante.

Multe dintre aceste diamante au fost fixate în bijuteriile coroanei, celelalte fiind date altor membri ai familiei regale.

Un alt diamant mai mic tăiat din nestemata brută, denumit „Cullinan II”, este încrustat în Coroana Imperială de Stat purtată de monarhii britanici cu ocazia unor ceremonii, păstrată, alături de sceptru, în Turnul Londrei.

O replică a diamantului brut Cullinan - aproximativ de mărimea pumnului unui adult - este expusă la Muzeul diamantului din Cape Town.

Foto sus: Bijuteriile coroanei britanice (© Wikimedia Commons)