Inaugurarea statuii Reginei Maria din Ashford, locul de na┼čtere al suveranei jpeg

Inaugurarea statuii Reginei Maria din Ashford, locul de na┼čtere al suveranei

O statuie care o ├«nf─â┼úi┼čeaz─â pe Regina Maria a fost dezvelit─â, miercuri, ├«n ora┼čul Ashford din Marea Britanie, locul de na┼čtere al suveranei.

Realizat─â din bronz, cu ├«n─âl┼úimea de 2,2 metri, statuia, oper─â a sculptorului Valentin Duicu, a fost amplasat─â ├«n Elwick Square, spa┼úiu de mare vizibilitate aflat ├«n mijlocul unui nou centru civic, ├«n proximitatea zonei istorice ┼či a Parcului Victoria, principala zon─â verde a ora┼čului, care poart─â numele bunicii paterne a Reginei Maria.

La ceremonia de dezvelire a statuii a fost evocat─â personalitatea Reginei Maria: "A┼č spune c─â vorbim foarte mult despre istorie ├«n Anul Centenar, am vorbit despre personalit─â┼úile care au f─âcut Marea Unire, despre Rom├ónia Modern─â, dar ast─âzi, la Ashford, nu am vorbit despre istorie, am f─âcut istorie", a declarat, pentru AGERPRES, pre┼čedintele Institutului Cultural Rom├ón, Liliana ┼óuroiu.

Ea a subliniat c─â "Regina Maria, n─âscut─â aici, la Eastwell Manor, adoptat─â de Rom├ónia, o femeie remarcabil─â, un diplomat irezistibil, un creator, un patron al artelor, peste memoria c─âreia s-a a┼čezat uitarea ┼či aici la Ashford, a devenit, din nou, odat─â cu dezvelirea statuii sale, un subiect de interes, o personalitate despre care se vorbe┼čte".

reginaaaa jpg jpeg

Este o oper─â excep┼úional executat─â de sculptorul Valentin Duicu, un artist t├ón─âr, dar cu o activitate bogat─â ├«n realizarea de monumente dedicate unor personalit─â┼úi reprezentative pentru cultura rom├óneasc─â. ├Än contextul acestui important proiect, at├ót ├«n Ashford, c├ót ┼či ├«n ├«ntreg comitatul Kent, se va desf─â┼čura, ├«n ┼čcoli ┼či licee, un sus┼úinut program educa┼úional coordonat, la ini┼úiativa ICR, de c─âtre istoricul britanic Michael Paterson. Demersul urm─âre┼čte s─â atrag─â, o dat─â ├«n plus, aten┼úia publicului asupra personalit─â┼úii ┼či descenden┼úei Reginei Maria a Rom├óniei", a spus Liliana ┼óuroiu, ├«n comunicatul de pres─â.

Sculptorul Valentin Duicu a m─ârturisit c─â pentru realizarea acestei statui s-a documentat foarte mult ┼či a fost impresionat de c├óteva cuvinte pe care le-a scris Regina Maria ├«n jurnal.

"De obicei caut s─â fiu ┼či atras de personaj, atunci c├ónd m─â implic ├«n realizarea unei lucr─âri, ca s─â-l simt, ca un actor care intr─â ├«n pielea celui pe care-l va interpreta. Am procedat la fel ┼či ├«n cazul acestei statui. ┼×tim cu to┼úii cine este Regina Maria, dar pentru lucrarea mea m-am documentat ┼či mai mult. M-au impresionat cuvintele sale din jurnal, ├«n care spunea c─â mantia (la care s-a lucrat doi ani) este foarte frumoas─â ┼či i se potrive┼čte perfect, dar, ca ┼či coroana, este foarte grea. ├Äns─â, scria Regina Maria: 'Pentru poporul meu, care m─â ┼čtie d├órz─â ┼či ambi┼úioas─â, le voi purta, pentru c─â nu vreau s─â-l dezam─âgesc'", a men┼úionat sculptorul.

Foto: ICR