Imaginând Balcanii, expoziţie în premieră europeană jpeg

Imaginând Balcanii, expoziţie în premieră europeană

📁 Muzee
🗓️ 9 aprilie 2013

Pentru prima dată în Europa, 12 muzee de istorie naţională din Balcani se reunesc, la Ljubliana, în Slovenia, pentru expoziţia “Imaginând Balcanii. Identităţi şi memorie în lungul secol 19”. Fiecare muzeu participă cu 10 exponate, considerate a fi elocvente pentru a ilustra procesul de modernizare a societăţilor din Europa de Sud-Est, în perioada cuprinsă între 1789 şi 1920, naşterea şi desăvârşirea statelor naţionale.

Muzeul Naţional de Istorie a României, reprezentat la vernisaj de directorul general al instituţiei, domnul dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, a selectat pentru această expoziţie:gravura reprezentând prima Adunare Obştească a Ţării Româneşti după instituirea Regulamentului Organic, un bilet de eliberare a sclavilor ţigani din 1848, pictura lui C. Rosenthal-România revoluţionară, harta Daciei, a lui August Treboniu Laurian, portretele principelui Moldovei, Mihail Sturdza şi al lui Alexandru Ioan Cuza, gravura reprezentând Adunarea Ad-Hoc a Ţării Româneşti, o copie a Coroanei de Oţel a lui Carol I, o litografie reprezentând Serbările Încoronării din 1881, fotografii reprezentând imagini ale sistemului educativ din secolul al XIX-lea şi macheta unei locomotive, care a circulat pe prima cale ferată, construită în vremea regelui Carol I, pe traseul Bucureşti-Giurgiu.

Ideea centrală a expoziţiei, conform comunicatului Consiliului Internaţional al Muzeelor, este aceea că naţiunile şi istoria particulară a fiecăreia dintre ele nu trebuie să fie o chestiune de divizare, ci, dimpotrivă, o oportunitate istorică de a plasa destine naţionale într-un context global, de a reînvia amintiri comune.

În Balcani, istoria unui neam nu poate fi separată de istoria altui neam, ci mai degrabă apar legături, caracteristici comune care au dus la structuarea actuală a Europei de Sud-Est. Expoziţia, vernisată la 8 aprilie, a fost realizată sub egida UNESCO, iar în România va fi prezentă în luna noiembrie 2013.

Sursa:www.jurnalul.ro