Historia Special nr  10: Maşini de război jpeg

Historia Special nr. 10: Maşini de război

📁 Istoria Armelor
Autor: Redacția
🗓️ 27 martie 2015

Începând de astăzi, 27 martie, puteţi găsi la chioşcurile de ziare şi librăriile din toată ţara noul număr "Historia Special" dedicat maşinilor de război.

Cum se văd bătăliile istorice de pe mașinile de război

După ce în numărul din luna decembrie ne-am oprit asupra trupelor de elită, a războinicilor de meserie, am considerat de cuviinţă să continuăm povestea noastră despre complicata lume a războiului dând glas de această dată nu oamenilor, ci mașinăriilor născocite de aceștia pentru a purta cu mai mult succes fiecare bătălie în parte. Nu ne propunem să glorificăm războiul, însă investiţiile majore făcute de fiecare societate în parte în armată și înarmare ne îndeamnă să privim cu atenţie aceste mașini.

Există o relaţie complicată între progres și război. George Bernard Shaw spunea că „orice progres înseamnă război cu societatea”. Bineînţeles că această sintagmă este interpretată în sensul că, în cele mai multe dintre cazuri, omul se teme de ceea ce este nou și că atunci când vine vorba de războiul cu societatea în contextul progresului, lupta se duce cu reticenţa oamenilor faţă de acesta.

Totuși, nu putem să nu fim realiști și să nu privim cu atenţie spectaculoasa evoluţie tehnologică, și nu numai, produsă ca urmare a necesităţilor intervenite în diverse războie.De exemplu, apariţia informaticii și a inteligenţei artificiale ar fi avut loc probabil mult mai târziu dacă Alan Turing nu ar fi fost cooptat în proiectul de decriptare a cifrurilor naziste. Turing a pus la punct o mașină electromagnetică ce putea găsi setările celebrei Enigma – o mașină criptografică folosită de naziști pentru transmiterea mesajelor. Sunt destul de multe alte invenţii al căror prim scop a fost unul militar sau de a îmbunătăţi performanţele unei arme sau ale unei mașini de război și care, ulterior, și-au găsit numeroase aplicabilităţi civile.

Și pentru că am vorbit de proces tehnologic și de mașini de război, ediţia din luna martie a „Historia Special” are în prim-plan tocmai istoria acestor instrumente care au ajutat la clădirea și prăbușirea statelor și a imperiilor. Răsfoind paginile acestui număr veţi înţelege că dezvoltarea mașinilor de război a fost și este apanajul celor puternici,  a celor care sunt capabili să investească resurse importante în crearea (şi dezvoltarea) acestora. Totuși,  necesitatea lor în contextul evoluţiei societăţii umane,  dar și a modului în care se desfășoară războiul modern le impun ca măsuri defensive pentru toate statele lumii. Numărul are în vedere doar mașinile de război terestre – de la carul din Antichitate la tancurile de azi, și de la catapulte la tunuri și lansatoare de rachete – lăsând deschis acest subiect pentru abordarea, în alte numere, a marinei și aviaţiei militare.

Număr coordonat de Ciprian Plăiașu

1 hs martie mica jpg jpeg