Guvernul chinez oprește săpăturile la mormântul lui Qin Shi Huangdi
Guvernul chinez consideră că lucrările arheologice desfășurate în complexul funerar al împăratului Qin Shi Huangdi, unde se află faimoasa armată de teracotă, ar trebui oprite.
Qin Shi Huangdi (n. 260 î.Hr.-m. 10 septembrie 210 î.Hr.), întemeietor al dinastiei Qin și primul împărat al Chinei, a fost înmormântat acum două milenii în cel mai opulent complex funerar construit în Extremul Orient. Complexul impresionează nu doar prin mărimea sa și prin bogăția artefactelor pe care le găzduiește, ci și prin sistemul de protecție care a reușit să păstreze mormântul neatins timp de atâtea secole (și care astăzi le pune probleme arheologilor).
Primele din cele 8000 de statui au fost descoperite în 1974, de către fermierii din regiune care săpau fântâni. Până acum, arheologii au scos la suprafață 2000 de statui, însă recent munca lor a fost oprită din ordinul Beijingului.
Locul în care este îngropat împăratul a rămas neatinsă;arheologul Kristin Romey a explicat că acest fapt s-a datorat „în parte, respectului pentru strămoși”. A contat însă foarte mult faptul că autoritățile chineze, precum și arheologii, și-au dat seama că nu dispun de tehnologia necesară efectuării unor săpături care să nu afecteze prea mult situl. Astfel, arheologii nu au obținut autorizația pentru începerea săpăturilor și așteaptă dezvoltarea unor noi tehnologii care să le permită scoaterea la lumină a unor artefacte valoroase fără deteriorarea lor.
Potrivit lui Romey, acțiunea guvernului chinez este explicabilă și chiar de admirat. „Gândiți-vă la toate informațiile care s-au pierdut atunci când am intrat în mormântul lui Tutankhamon doar din cauza tehnicilor de excavație din anii '30. ”
Sursa:http://www.dailymail.co.uk