Go╚Ťi, vizigo╚Ťi ÔÇô ╚Öi fibulele lor ├«n spa╚Ťiul nostru jpeg

Go╚Ťi, vizigo╚Ťi ÔÇô ╚Öi fibulele lor ├«n spa╚Ťiul nostru

­čôü Antichitate
Autor: Redac╚Ťia

Fibulele de tip ÔÇ×Monstr├ÂsoÔÇŁ sunt adev─ârate opere de art─â ale giuvaiergeriei antice. Un exponat extraordinar a fost descoperit ├«ntr-o a╚Öezare de l├óng─â satul Hansca, raionul Ialoveni din Republica Moldova. Aceast─â minunat─â podoab─â face parte din piesele expuse ├«n Sala Tezaur a Muzeului Na╚Ťional de Istorie a Moldovei, dar, p├ón─â ├«n data de 31 decembrie 2020, reprezint─â cu cinste patrimoniul na╚Ťional din Republica Moldova ├«n cadrul expozi╚Ťiei temporare ÔÇ×Wisigoths. Rois de ToulouseÔÇŁ, organizat─â de Muzeul Saint-Raymond din Toulouse, Fran╚Ťa.

fib jpg jpeg

Piesa a fost confec╚Ťionat─â ├«n secolul al IV-lea din argint ╚Öi bronz, iar suprafa╚Ťa a fost poleit─â cu aur. Are resortul dublu prelung, corpul ├«ndoit brusc ╚Öi portagrafa ├«nalt─â. Este prev─âzut─â cu trei discuri ornamentale (dou─â mici, amplasate la capetele resortului, al treilea mare, fixat central pe picior) ╚Öi un semidisc, aflat pe mijlocul resortului ÔÇô toate placate cu aplice reliefate sub╚Ťiri, poleite cu aur, decorate ├«n tehnica filigranului.

Acest articol a ap─âru ├«n num─ârul 221 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribu╚Ťie a presei ├«n perioada 18 iunie - 17 iulie 2020, dar ╚Öi ├«n format digital pe platforma paydemic.com

1 coperta jpg jpeg