Germisara, propusă ca sit UNESCO
Germisara, complexul termal antic din centrul stațiunii Geoagiu Băi, a fost inclusă pe lista indicativă a UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură), potrivit Direcției de Cultură a județului Hunedoara, fiind propusă astfel pentru fi recunoscută printre monumentele din patrimoniul cultural mondial.
Apele termale de la Geoagiu Băi, Hunedoara, au fost cunoscute încă din vremea dacilor şi a romanilor sub numele „Thermae Germisara“ sau „Germisara cum thermis“, Arheologii au descoperit aici rămăşiţele unei aşezări prospere în Antichitate, apropiate minelor de aur din Transilvania – o destinație turistică de lux a anticilor.
„Importanţa Germisarei este dată şi de descoperirile arheologice care au avut loc în anii ’80, atunci când au fost scoase la iveală plăcuţele votive de aur, ofrande depuse de oamenii care mulţumeau astfel zeităţilor pentru că erau vindecaţi de apele termale. Şapte dintre aceste artefacte pot fi văzute la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, iar una dintre ele la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia”, informa Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva.
Extinderea stațiunii Geoagiu Băi au transformat locurile din jurul vechii Germisara, reducând perimetrul ocupat de vestigii antice, însă bazinul amenajat de romani în centrul stațiunii a fost conservat în mare parte. În apropiere de sit s-au păstrat și rămășițele unui drum roman care lega fostele terme romane de castrul de la Cigmău, aflat pe malul râului Mureș, ambele situri fiind accesibile turiștilor.
Castrul de la Cigmău se află și el pe lista indicativă a monumentelor UNESCO, împreună cu monumentele fostelor așezări romane Micia și Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Acestea fac parte din vechile forturi de pe „limes-ul” (frontierele) Dacicie după cucerirea romană.
Descoperă siturile UNESCO din județul Hunedoara pe adevarul.ro