Gală dedicată patrimoniului cultural al Moldovei, la Palatul Culturii din Iași
Cele mai importante proiecte de protejare, conservare și promovare a patrimoniului cultural din zona Moldovei au fost premiate, miercuri, la Gala Patrimoniului Cultural din Regiunea Nord-Est, organizată la Palatul Culturii din Iași, de Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, prin Centrul Europe Direct Nord-Est.
Gala a fost dedicată recunoașterii și popularizării proiectelor de succes din domeniul patrimoniului cultural, care au beneficiat de susţinere financiară din partea Uniunii Europene, și care au fost realizate în ultimii ani în cele șase județe din Regiunea Nord-Est: Iași, Neamț, Vaslui, Bacău, Botoșani și Suceava. Printre aceste proiecte se numără reabilitarea, consolidarea și modernizarea Muzeului Bucovinei din Suceava, reabilitarea Cetătii de Scaun a Sucevei, reabilitarea Ansamblului Mitropolitan Iași, restaurarea și conservarea patrimoniului cultural al mănăstirii Dragomirna, restaurarea zonei istorice Curtea Domnească din Piatra Neamț, reabilitarea centrului cultural istoric al Bârladului, restaurarea casei Ventura din Botoșani, reabilitarea mănăstirii Golia din Iași, modernizarea observatorului astronomic „Victor Anestin” din Bacău.
De asemenea, în cadrul Galei Patrimoniului Cultural din Regiunea Nord-Est, au fost premiate și proiecte de promovare a destinațiilor locale, precum „Iasi.Travel” sau „Turist în Dolhești”.
Evenimentul s-a desfășurat sub egida portalului de turism www.descoperanordest.ro, care vizează dezvoltarea turismului din Regiunea Nord-Est prin punerea în valoare a patrimoniului cultural și conștientizarea operatorilor din turism privind potențialul deosebit al acestuia.
”Prin aducerea în prim plan a istoriei și a valorilor noastre, prin promovarea și celebrarea specificității locale, ne dorim ca regiunea noastră să se afirme ca o destinație turistică puternică în Uniunea Europeană. În plus față de valoarea simbolică şi afectivă, patrimoniul cultural comportă şi un puternic rol economic. Restaurarea și reintrarea în circuitul turistic a numeroase simboluri ale unui patrimoniu regional impresionant - de la mănăstiri și biserici, până la muzee sau monumente de arhitectură tradițională au un impact deosebit asupra dezvoltării turismului”, arată Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est.