Furnalul din Govâjdia, cel mai vechi din România, în pericol
Inundațiile din vara anului 2023 au grăbit degradarea clădirii celui mai vechi furnal păstrat în România. Cei care ajung aici găsesc monumentul istoric într-o stare dezolantă, iar degradarea sa riscă să devină ireversibilă.
Inundații puternice au afectat, în vara anului 2023, satele de pe valea Govâjdiei. Au fost distruse poduri, podețe și porțiuni din drumuri, iar torenții au adus tone de mâl în Furnalul din Govâjdia, unul dintre cele mai cunoscute monumente istorice din Hunedoara.
Apele, care ajungeau până la genunchi în clădirea furnalului, s-au retras în următoarele zile, iar nămolul a fost scos cu ajutorul unor utilaje. Însă umezeala a continuat să macine zidurile de cărămidă ale monumentului.
Tencuiala, mortarul și numeroase cărămizi s-au desprins, iar mucegaiul s-a întinse tot mai mult pe ziduri. O bucată mare din acoperiș, prăbușită de mai mulți ani, lasă loc liber precipitațiilor, iar apele pluviale continuă să afecteze structura acestuia.
Între timp, și podul de acces la furnal, vechi din secolul al XIX-lea, a fost distrus parțial, sub greutatea mașinilor turiștilor și a utilajelor folosite la construcția șoselei pe valea Runcului.
A fost mândria industriei fierului în secolul al XIX-lea
Vechi de peste două secole, Furnalul din Govâjdia a rămas unul dintre puținele furnale de la începutul secolul al XIX-lea păstrate până în prezent în Europa. Se află pe lista monumentelor istorice, însă în ultimele cinci decenii, autoritățile nu s-au grăbit să îl restaureze.
Anexele sale au fost ruinate, iar clădirea care adăpostește cuptorul în care se produceau fierul, fonta și oțelul a rămas fără o parte din acoperiș, în timp ce cărămizile se desprind rând pe rând din pereți.
În secolul al XIX-lea, Furnalul din Govâjdia și minele de fier din Ghelari, aflate la circa cinci kilometri - pe deal (numele satului Ghelari provine de la termenul „deal” sau „dealuri”), au fost cel mai important centru metalurgic al Hunedoarei.
Vezi mai multe imagini pe adevarul.ro