Pablo Neruda (© Biblioteca del Congreso Nacional de Chile)

Fostul șofer al lui Pablo Neruda a murit. Acesta a susținut că poetul chilian a fost asasinat de regimul Pinochet

Fostul șofer al lui Pablo Neruda, a cărui mărturie a fost decisivă pentru a susține teza asasinării în 1973 a laureatului Premiului Nobel pentru Literatură, a murit la vârsta de 77 de ani în Chile, a anunțat miercuri Partidul comunist chilian.

„Mărturia lui Manuel Araya, gestiunea său și curajul său au fost determinante pentru existența elementelor care au dat naștere plângerii pentru moartea poetului pe care Partidul a prezentat-o împreună cu familia sa”, a indicat Partidul comunist într-un comunicat, precizând că fostul șofer a murit marți în orașul San Antonio, la vest de Santiago de Chile, informează Agerpres.

Ipoteza asasinării poetului în 1973 a apărut în 2011 după dezvăluirile lui Manuel Araya, pe atunci tânăr activist pe care Partidul comunist chilian îl numise ca asistent și șofer al scriitorului, el însuși membru al partidului. Până atunci, varianta oficială era că poetul a murit pe 23 septembrie 1973 de cancer de prostată.

Potrivit acestei teorii, care nu a fost elucidată științific, Pablo Neruda ar fi murit după o injecție misterioasă făcută cu o zi înainte de plecarea sa în Mexic, unde plănuia să plece în exil pentru a conduce opoziția la regimul Pinochet (1973-1990).

„Neruda era un pericol pentru Pinochet (...) Pinochet nu era interesat de faptul ca (Neruda) să părăsească țara oricare ar fi fost motivul”, a declarat Manuel Araya în februarie pentru a insista asupra versiunii asasinatului.

Exhumare și analize toxicologice

Deși a susținut teza asasinatului timp de aproape patru decenii, abia în iunie 2011 Partidul comunist a cerut o anchetă judiciară care a făcut posibilă exhumarea și analizele toxicologice. Cu toate acestea, grupul de experți care a anchetat asupra morții misterioase a laureatului Premiului Nobel pentru Literatură în 1971 nu a putut stabili dacă moartea lui a fost provocată de otravă.

Bacteria care provoacă botulismul „era prezentă la momentul morții sale, dar încă nu știm de ce. Ştim doar că ea nu trebuia să fie acolo”, au declarat Hendrik și Debi Poinar de la Universitatea McMaster din Canada, ambii membri ai comisiei care, în februarie, și-a prezentat concluziile judecătorului chilian însărcinat cu cazul.

Foto sus: Pablo Neruda (© Biblioteca del Congreso Nacional de Chile)