castel apa braila (1) jpg

Fostele castele de apă din Brăila, transformate în puncte de observare astronomică și centre de agrement

📁 Patrimoniu
Autor: Cornelia Mazilu
🗓️ 22 februarie 2023

După ce ani de zile au fost nefolosite, primările au decis găsească o utilitate fostelor castele de apă și să le găsească o utilitate. În Brăila, acestea sunt transformate în puncte de observare astronomică și centre de agrement.

Un turn de apă construit în urmă cu 15 ani pentru alimentarea cu apă a comunei Stăncuța va fi transformat în Punct de observare astronomică. În comună a fost pusă în funcțiune o stație de captare și pompare a apei, iar castelul nu mai era folosit.

Astfel, printr-un proiect cu fonduri europene de 2,6 milioane de lei, castelul de apă va fi transformat într-un centru de agrement cu spații de joacă pentru copii. La etajul șapte va fi Punctul de observare astronomică, iar la celelalte etaje vor fi amplasate echipamente de joacă pentru copiii mici, dar și aparate de fitness, mese de tenis și șah pentru tineri.  

Un simbol al orașului Brăila, reabilitat cu fonduri europene

Un proiect spectaculos este în lucru și pentru Castelul de Apă, unul dintre cele mai importante simboluri ale orașului Brăila. Acesta este reabilitat cu fonduri europene și transformat în observator astronomic. Proiectul are ca scop reintroducerea în circuit turistic a Castelului de Apă, monument istoric care în perioada comunistă a fost primul restaurant rotativ din țară.

 Obiectivul turistic, vechi de peste 100 de ani, a fost construit în Grădina Publică din orașul Brăila, după proiectul inginerului Elie Radu, în cadrul investiţiei de lucrări edilitare „canalizare şi alimentare cu apă a oraşului Brăila”.

Platforma rotativă din fostul Castel de Apă din Brăila (foto: Primăria Brăila)
Platforma rotativă din fostul Castel de Apă din Brăila (foto: Primăria Brăila)

Construcția impunătoare a fost dată în exploatare în anul 1912. În acea perioadă asigura alimentarea cu apă a mai mult de jumătate din oraş. Castelul de Apă avea 35 de metri și era cea mai înaltă construcţie de acest gen din România. De asemenea, era cel mai modern castel de apă din ţară.

Din păcate, construcția a fost grav afectată la cutremurul din 1940. Cele două rezervoare s-au fisurat, ceea ce a condus la pierderea funcţiunii.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro