Faianță din Marea Britanie, descoperită de arheologi la Universitate (foto: Muzeul Municipiului București)

Faianță din Marea Britanie, descoperită de arheologi la Universitate

📁 Istorie Urbană
Autor: Redacția
🗓️ 2 septembrie 2023

În toamna anului 2022, au fost organizate săpături arheologice în curtea interioară a Palatului Universității din București, coordonate de Muzeul Municipiului București.

Cercetările arheologice din zona de vest a curții interioare, în dreptul Facultății de Matematică, au condus la identificarea a două clădiri care figurează pe planul Borroczyn (1847), anterioare momentului construirii Universității, între 1857 și 1869, după planurile arhitectului Alexandru Orăscu. Clădirea nr. 1 este alcătuită din 7 camere. În zona camerei nr. 2 au fost descoperite o serie de fragmente din faianță de import.

În anumite cazuri, am putut stabili modelul sau producătorul. De exemplu, au fost identificate fragmente de farfurii cu modelul „Willow”, realizate cu albastru, ce redau o poveste de dragoste din China. De asemenea, a fost descoperit un fragment de farfurie cu modelul „Florentine China”-varianta Pearl, atribuit S. Alcock&Co. Hill Pottery Burslem din Staffordshire, Marea Britanie, produs între 1830-1840, scrie, pe pagina de Facebook a Muzeului Curtea Veche, dr. Adelina-Elena Darie, conservator în cadrul Biroului Arheologie Preventivă și Sistematică, Secția Istorie a Muzeului Municipiului București..

Foto: Muzeul Municipiului București
Foto: Muzeul Municipiului București

Se disting două fragmente de mărci de producător: „S ALCOCK CO“ (utilizată de Samuel Alcock & Co. între 1828 – 1859) și „MALING” (utilizată de Maling Collectors Society între 1817-1853).

Cercetările arheologice din curtea interioară a Universității din București au fost reluate în primăvara acestui an, urmând să revenim cu alte descoperiri inedite, adaugă dr. Adelina-Elena Darie.