Este Hillary Clinton prima femeie care candidează la postul de președinte? jpeg

Este Hillary Clinton prima femeie care candidează la postul de președinte?

­čôü Biografii
Autor: Stan Claudia

<strong>╚śtim despre Hillary Clinton faptul c─â a fost senator de New York ├«n Senatul Statelor Unite ale Americii ╚Öi c─â aceasta candideaz─â ├«n prezent pentru postul de pre╚Öedinte ale Statelor Unite ale Americii. Este aceasta posibila prima femeie pre╚Öedinte care a existat ├«n lume?</strong>

Desigur, răspunsul este nu. Să le cunoaștem pe cele cinci femei președinte din întreaga lume care au făcut istorie înainte de aceasta.

Dilma Vana Rousseffeste o politician─â brazilianc─â ╚Öi al 36-lea Pre╚Öedinte al Braziliei, prima femeie ├«n aceast─â func╚Ťie din anul  ianuarie 2011, fiind realeas─â pentru un nou mandat la pre╚Öeden╚Ťie ├«n data de 26 octombrie 2014. ├Än timpul loviturii de stat din anul 1964 devine extremist─â de st├ónga, lupt├ónd ├«mpotriva dictaturii militare, fiind capturat─â ╚Öi ├«ntemni╚Ťat─â ├«ntre anii 1970-1974. ├Än anul 2005 a fost numit─â ╚śefa a Cabinetului Pre╚Öeden╚Ťiei Republicii, devenind prima femeie care ╚Öi-a asumat aceast─â func╚Ťie. C├ónd aceasta a fost realeas─â la func╚Ťie, pre╚Öeden╚Ťia acesteia a fost marcat─â de declinul economiei braziliene. La 1 septembrie 2016 a fost demis─â din func╚Ťie ├«n urma falsific─ârilor conturilor publice.

dilma rousseff jpg jpeg

Park Geun-hyeeste o politician─â sud-coreean─â ╚Öi prima femeie din Coreea de Sud care de╚Ťine func╚Ťia de pre╚Öedinte, mandatul acesteia ├«ncep├ónd ├«n 25 februarie 2013. ├Än anul 2015, revista Forbes o coteaz─â pe aceasta fiind a 43-a ├«n r├óndul oamenilor influen╚Ťi din lume ╚Öi num─ârul 11 ├«n r├óndul celor mai influente femei.

park geun hye jpg jpeg

Joyce Hilda Bandaeste o politician─â din Malawi, al partulea pre╚Öedinte ╚Öi prima de sex feminin. ├Änainte de a fi pre╚Öedinte, aceasta a fost prima femeie vicepre╚Öedinte al ╚Ť─ârii. ├Än func╚Ťia de pre╚Öedinte a servit din 7 aprilie 2012 p├ón─â la 31 mai 2014, deoarece a preluat mandatul ├«n calitate de pre╚Öedinte dup─â moartea pre╚Öedintelui Bingu wa Murharika. Revista Forbes o coteaz─â pe aceasta fiind num─ârul 40 al celor mai influente femei ├«n anul 2014.

joyce banda jpg jpeg

Cristina Elisabet Fern├índez de Kirchner  este o politician─â ╚Öi fostul pre╚Öedinte al Argentinei, fiind prima femeie care ├«n urma alegerilor ├«╚Öi succede so╚Ťul la pre╚Öeden╚Ťie ╚Öi a doua femeie pre╚Öedinte din Argentina dup─â Isabel Peron. Aceasta c├ó╚Ötig─â alegerile preziden╚Ťiale ├«n octomrie 2007 ╚Öi este realeas─â ├«n octombrie 2011, av├ónd un important rol de la reinstaurarea democra╚Ťiei ├«n Argentina. Aceasta a fost declarat─â ├«n anul 2015 de revista Forbes num─ârul 16 al celor mai influente femei.

cristina fernandez de kirchner 1 jpg jpeg

Atifete Jahjaga, de origine din Serbia, este cel de-al patrulea pre╚Öedinte al Republicii Kosovo, fiind cel mai t├ón─âr pre╚Öedinte din istorie, la doar 37 de ani. Scopul principal este de a asigura pozi╚Ťia statului Kosovo ├«n Uniunea European─â ╚Öi ├«n Organiza╚Ťia Na╚Ťiunilor Unite, fiind aleas─â ├«n func╚Ťie din 7 aprilie 2011 p├ón─â ├«n prezent.

atifete jahjaga jpg jpeg