schelete alba1 jpeg

Enigma scheletelor medievale descoperite în apropierea centrului municipiului Alba Iulia

📁 Istorie Medievală Românească
Autor: Dorin Ţimonea
🗓️ 3 august 2023

Trei morminte medievale timpurii, în care au fost găsite rămășițe umane, au fost scoase la suprafață și cercetate la o activitate de descărcare arheologică a unui teren din apropierea centrului municipiului Alba Iulia.

Zona este deosebit de bogată din punct de vedere arheologic, aici fiind descoperite numeroase obiecte și construcții din perioada romană. Au fost identificate noi drumuri, clădiri și ateliere din care s-au păstrat o parte dintre ziduri. S-au găsit și fragmente de mozaic roman realizat din mici cubulețe de piatră, dar și o diplomă militară romană din bronz sau un vas de tip „mortarium” utilizat în bucătărie. De asemenea a ieșit la iveală celebru sistem de încălzire prin pardoseală (hipocaust) al romanilor.

Pe terenul studiat urmează să fie construit un hotel, iar pentru investitori se va impune găsirea unor soluții tehnice de protejare, conservare și punere în valoare a patrimoniului arheologic din acest punct al marelui sit roman. Cele trei mormite medievale, în care au fost îngropați doi adulți și un copil, au fost găsite în apropierea descoperirilor din perioada romană. Vechimea acestora este de 800 - 900 de ani.

Unul dintre mormintele medievale descoperite la Alba Iulia (foto: Muzeul Unirii)
Unul dintre mormintele medievale descoperite la Alba Iulia (foto: Muzeul Unirii)

„Aceste descoperiri sunt reprezentate de complexe atât cu caracter domestic, dar și cu caracter funerar. Cele de tip domestic constau într-o locuință de tip bordei, în care au fost identificate urmele unui zonei de cuptor, dar și fragmente ceramice specifice periodei. Complexele funerare sunt reprezentate de câteva morminte de inhumație, în care defunții au fost depuși, ori în poziție chircită, ori întinși pe spate.

Datorită inventarului funerar sărăcăcios sau lipsei acestuia, maniera în care au fost descoperite scheletele, nivelele stratigrafice arheologice în care au fost identificați, existența altor elemente din perioada respectivă, din zona cercetată cât și similitudini punctate în bibliografia de specialitate, indică un orizont cronologic al secolelor X-XI.

Informațiile despre defuncți obținute în teren vor trebui corelate cu alte date, în special cu cele rezultate în urma analizelor antropologice. Aceste descoperiri sunt încă o dovadă, că în fostele așezări urbane romane, la sute de ani distanță, și-au găsit refugiu comunități umane care, chiar dacă au avut o existență mult mai modestă, fără factorul spectaculos, dar la fel de importantă”, a spus arheologul Anca Matiș, citat de Alba24.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro