Egiptenii vor returnarea Pietrei din Rosetta, aflată la British Museum
Peste 100.000 de oameni au semnat două petiții care solicită ca Piatra din Rosetta, păstrată din 1802 în British Museum din Londra, să fie returnată Egiptului.
Monica Hanna, decanul „Academiei Arabe pentru Ştiinţă, Tehnologie şi Transport Maritim” din Cairo, a lansat o petiție care susține că Piatra din Rosetta a fost confiscată ca urmare „un act de jefuire a unei prade de război”, scrie The Arab Weekly.
Această petiție a strâns câteva mii de semnături, însă o altă petiție care cere înapoierea Piatrei din Rosetta, promovată de Zahi Hawass, fost ministru egiptean pentru Antichităţi, a strâns deja peste 100.000 de semnături.
Piatra din Rosetta a fost descoperită în 1799, de François Bouchard, un ofițer francez aflat sub comanda lui Napoleon, în timpul expediției acestuia din Egipt. Piatra, din granit negru, de formă aproximativ rectangulară, cuprinde trei inscripții ale aceluiași text în trei limbi antice diferite: hieroglifică, demotică și greacă.
De ce este considerată o descoperire impresionantă? Până la acel moment, nimeni nu știa să citească hieroglifele egiptene antice. Cum inscripțiile spun același lucru în trei scripturi diferite, iar oamenii de știință încă mai puteau citi greaca veche, Piatra din Rosetta a devenit o cheie valoroasă pentru descifrarea hieroglifelor.
Inscripția de pe Piatra din Rosetta este un decret adoptat de un consiliu de preoți și face parte dintr-o serie care vorbește despre tânărul Ptolemeu al V-lea, în vârstă de 13 ani, aflat la prima aniversare a încoronării sale în Egipt (anul 196 î.Hr.).
Piatra din Rosetta a ajuns în posesia britanicilor după înfrângerea francezilor, în urma unui tratat semnat în 1801. Potrivit British Museum, acest tratat includea semnătura unui reprezentant al Egiptului, respectiv amiral otoman care a luptat alături de britanici împotriva francezilor. Muzeul susține că această semnătură este suficientă pentru a reprezenta Egiptul, având în vedere că sultanul otoman guverna în mod nominal Egiptul, în momentul invaziei lui Napoleon. În plus, British Museum afirmă că nu a existat nicio solicitare din partea guvernului egiptean cu privire la returnare.
Piatra din Rosetta este doar una dintre cele peste 100.000 de relicve egiptene şi sudaneze aduse la British Museum, cele mai multe în perioada în care cele două țări au fost colonii britanice, între 1883 şi 1953.
Foto sus: Piatra din Rosetta (© Portable Antiquities Scheme / Flickr)